Prijateljski odnosi

Predsjednik Meksika ne želi uhititi Putina

Ukrajina je zatražila od Meksika da uhiti Putina ako bude nazočio ceremoniji polaganja zakletve Sheinbaum 1. listopada
Vijesti / Svijet | 09. 08. 2024. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazeći predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador odbio je zahtjev Ukrajine da uhiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ako on bude ignorirao međunarodni nalog za uhićenje i bude nazočio inauguraciji novoizabrane predsjednice Claudie Sheinbaum u listopadu.

''Ne možemo to da uradimo. To nije do nas'', rekao je u srijedu Lopez Obrador novinarima.

Zahtjev Ukrajine

Ukrajina je zatražila od Meksika da uhiti Putina ako bude nazočio ceremoniji polaganja zakletve Sheinbaum 1. listopada

Taj zahtjev, u priopćenju ukrajinskog meksičkog veleposlanstva od 7. kolvoza, ukazuje na nalog za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud (MKS), prenosi Reuters.

''Nadamo se da je meksička vlada svjesna da je Vladimir Putin ratni zločinac s nalogom za uhićenje protiv njega'', navodi se u priopćenju ukrajinskog veleposlanstva.

Veleposlanstvo Ukrajine je također navelo tvrdnje da je Putin osumnjičen da je naredio kidnapiranje ukrajinske djece i odveo ih u Rusiju, kao i da očekuje da Meksiko postupiti prema zahtjevu ukrajinske diplomatske misije.

Povijesno prijateljski partneri

Tim nove predsjednice Meksika je pozvao ruskog predsjednika da prisustvuje inauguraciji, napominjući ranije ovaj tjedan da je poslao ''diplomatsko obavještenje'' svim zemljama s kojima Meksiko održava diplomatske odnose. Putin je u srpnju čestitao Sheinbaum na izbornoj pobjedi, nazvavši Meksiko ''povijesno prijateljskim partnerom Rusije u Latinskoj Americi''.

Međunarodni kazneni sud je prošle godine izdao nalog za Putinovo uhićenje, optužujući ga za ratne zločine zbog navodnog deportiranja stotine djece iz Ukrajine u Moskvu, nakon početka invazije u veljači 2022.

Rusija nije država članica Međunarodnog krivičnog suda, ali Meksiko jeste, podsjeća britanska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close