#Kupiansk

Predstoji borba za mnogo važniji grad od Bahmuta

Za razliku od Bahmuta, koji nije odskočna daska prema bilo čemu, Kupjansk otvara put prema Izjumu koji je vitalno prometno čvorište
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2023. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok bi poraz u Bahmutu bio štetan udarac za Ukrajinu u smislu političke optike, gubitak Kupjanska bio bi zabrinjavajući zbog lokacije gdje se nalazi uz rijeku Oskil", ocijenio je umirovljeni major američke vojske John Spencer koji je na čelu Urban Warfare Studies at the Madison Policy Foruma za Newsweek.

Kupjansk, gradić stotinjak kilometara udaljen od Harkiva koji je prije rata imao 30.000 stanovnika Rusi su zauzeli u prvim danima ofenzive prije godinu dana, a Ukrajinci oslobodili u rujnu nakon munjevite protuofenzive.

Mjeseci nakon toga nisu bili mirni, a situacija se značajnije pogoršala u zadnja dva tjedna jer ruske snage pokušavaju napredovati na ovom sjevernom kraju bojišnice. 

Dokje Bakhmut postao simbolički i politički važan zbog intenzivnih borbi koje su se tamo odvijale u proteklih šest i više mjeseci, u strateškom smislu uvijek je imao mali značaj osim što je bio središte ukrajinske industrije soli.

Kako su se borbe u gradu intenzivirale - "Bakhmut se drži" postao je poklič Ukrajinaca, a kada je predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Washington prošlog prosinca, Kongresu je poklonio zastavu iz grada. Rekao je tada zastupnicima da će borba za Bahmut promijeniti putanju rata za neovisnost i slobodu.

"Za razliku od Bahmuta, koji nije odskočna daska prema bilo čemu, Kupjansk otvara put prema Izjumu koji je vitalno prometno čvorište", dodao je Spencere ponavljajući kako Bahmut nema nikakvu stvarnu taktičku vrijednost.

William Reno, profesor i voditelj katedre političkih znanosti na Sveučilištu Northwestern, za list je rekao kako se napad na Kupjansk može gledati i kao jedna vrsta iscrpljivanja, težnja Rusije da uključi što više ukrajinskih vojnika i oružja u borbi prije dolaska zapadnih tenkova i borbenih vozila pješaštva.

Ukrajinska strategija u Bahmutu bila je također usredotočena na apsorpciju ruskih napada s ciljem iscrpljivanja ofenzivnog potencijala Rusije prije nego što preuzmu inicijativu u nadolazećim tjednima.

Kopirati
Drag cursor here to close