Etiopski vladar

Prije pola stoljeća svrgnut je diktatorski car Haile Selasije

Država je pod carevom vlašću prošla kroz više kriza i ratova, a car se morao nositi s brojim problemima od opće zaostalosti države preko talijanskih kolonijalnih ambicija prema etiopskom teritoriju do otpora moćnih veleposjedničkih krugova.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2024. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva /  Haile Selasije i Richard Nixon

Etiopski car Haile Selasije bio je rodom iz Salomonske dinastije koja je Etiopijom vladala od 13. stoljeća, a koja po predaji potječe od kralja Salomona i kraljice od Sabe.

Ime Haile Selasije znači Snaga Trojstva, a riječ je o vladarskom imenu cara. Ime pod kojim je rođen bilo je Tafari Makonnen Woldemikael, a kad je dobio plemićku titulu Ras postao je poznat kao Ras Tafari Makonnen. Bio je jedna od najvažnijih osoba u povijesti svoje države, kojom je vladao gotovo 44 godine.

Država je pod carevom vlašću prošla kroz više kriza i ratova, a car se morao nositi s brojim problemima od opće zaostalosti države preko talijanskih kolonijalnih ambicija prema etiopskom teritoriju do otpora moćnih veleposjedničkih krugova.

Često su ga konzervativne struje napadale zbog otklona od tradicije i pokušaja preraspodjele poljoprivrednog zemljišta, a liberalne zbog presporog provođenja modernizacije i autokratskog načina vladanja.

Car je bio vrlo aktivan i na vanjskopolitičkom planu, promičući jedinstvo afričkih zemalja (bio je prvi predsjednik Organizacija afričkog jedinstva) i Pokret nesvrstanih.

Foto: Muzej Jugoslavije / Josip Broz Tito i Haile Selasije

Početkom 1970. bio je posrednik u sporu između Senegala i Gvineje, Tanzanije i Ugande, te Južnog i Sjevernog Sudana.

Baveći se problemima drugih zemalja, ignorirao je probleme vlastite države: velika nejednakost u podjeli dobara, ruralna nerazvijenost, cvjetajuća korupcija na svim razinama vlasti, rastuća inflacija, nezaposlenost i teška suša i glad koja je pogodila sjever zemlje (1972. – 1975.) doveli su zemlju do velikih potresa.

Sve je otpočelo studentskim, radničkim i vojničkim štrajkovima i demonstracijama 1974. koji su kulminirali 12. rujna 1974. kada su oružane snage (Derg) svrgnule Selasija s prijestolja (etiopska revolucija 1974.).

U ožujku 1975. monarhija je ukinuta, a Etiopija postaje republikom. Velika glad u pokrajini Wollo 1972. i naftna kriza iduće godine bile su kapi koje su prelile čašu. Car je svrgnut 12. rujna 1974. u vojnom puču koji je uživao veliku podršku među širim slojevima.

Na vlast su došli komunisti koje je predvodio Mengitsu Haile Mariam. Car je smješten u pritvor te je iduće godine umro nakon operacije prostate. Neki smatraju da je ubijen ili da mu namjerno nije pružena adekvatna pomoć.

Selasije je rođen u Harareu 23. srpnja 1892. godine. Prvo je imenovan bio regentom carice Zaudite I. od 1916. do 1930., te je kasnije postao etiopski car (Neguš Negasti, 1930. do 1974.). Umro je u Adis Abebi 27. kolovoza 1975. godine.

Video: Emperor Haile Selassie in Yugoslavia 1972
Kopirati
Drag cursor here to close