Bruxelles

Propali pregovori: Kurti neće da vidi Vučića

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da kosovski premijer ne želi razgovor i ne želi napraviti iskorak da Srbi na Kosovu uživaju osnovna ljudska prava.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2024. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti nije želio razgovarati s njim u četvrtak u Bruxellesu.

''Neće čovjek da me vidi, nije spreman na sastanak sa mnom'', rekao je Vučić novinarima, uz konstataciju da će Europska unija u svom priopćenju navesti tko nije želio razgovarati, prenosi FoNet.

Priznanje Kosova

Vučić je izjavio da je u srijedu imao "uspješan razgovor" s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i europskim posrednikom u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

''Predstavnici EU kažu da Kurti traži da priznamo Kosovo. To je suština – priznanje Kosova de jure'', rekao je Vučić te dodao kako je ''situacija za srpski narod na Kosovu teška''.

''Nastavit ćemo štititi interese Srbije i pomagati našem narodu'', poručio je Vučić.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da kosovski premijer ne želi razgovor i ne želi napraviti iskorak da Srbi na Kosovu uživaju osnovna ljudska prava.

"Moj dojam je da on ne smije sjesti preko puta predsjednika Aleksandra Vučića, jer predsjednik ima argumente, jer traži odgovore i traži da čuje kada će se implementirati Briselski sporazum", rekla je Brnabić za televiziju Pink govoreći o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Teški razgovori

Rekla je kako Kurti nema nikakvu namjeru primijeniti Briselski sporazum i formirati Zajednicu srpskih općina.

Borrell je pak rekao kako je na Srbiji i Kosovu da pokažu konstruktivnost, da bi se ponovo pokrenuo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

''Potrebna je politička hrabrost lidera, zbog budućnosti Srbije i Kosova i njihovih građana'', rekao je Borrell poslije odvojenih razgovora s predsjednikom i kosovskim premijerom.

Rekao je kako su razgovori s Vučićem i Kurtijem bili teški, ''kao i uvijek, što je bilo i očekivano''.

''Kosovo nije bilo spremno za trilateralni sastanak, dok je Srbija bila spremna da to uradi'', izjavio je Borrell.

Kurti postavio uvjete

Prema njegovim riječima, Kurti je postavio uvjete - formalizaciju Osnovnog sporazuma potpisivanjem šefova država i vlada, povlačenje pisma od 13. prosinca 2023., kojim je tadašnja predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila rezerve povodom obveza iz Sporazuma o putu k normalizaciji odnosa s Prištinom, i predaja kosovskom pravosuđu Milana Radoičića ''i njegove terorističke grupe'', čiji su članovi sudjelovali u oružanom sukobu u Banjskoj u rujnu prošle godine.

''Srbija je odbila ispuni te uvjete, navodeći kao razlog ustavna ograničenja. Vučić je nagovijestio da je spreman razmotriti mogućnosti vezane za pismo Ane Brnabić, kako bi se omogućila primjena Sporazuma'', izjavio je Borrell.

Dodao je kako se proces nastavlja i da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sljedećeg tjedna u Bruxellesu biti domaćin dvojici glavnih pregovarača.

Kopirati
Drag cursor here to close