Nemirna Afrika

Propao amaterski pokušaj državnog udara; među uhićenima Amerikanac i Britanac

Vojska Demokratske Republike Kongo objavila je u nedjelju da je spriječila "pokušaj državnog udara" u Kinshasi u kojem su sudjelovali Kongoanci, ali i nekoliko Amerikanaca i Britanac.
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2024. u 00:07 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojska Demokratske Republike Kongo objavila je u nedjelju da je spriječila "pokušaj državnog udara" u Kinshasi u kojem su sudjelovali Kongoanci, ali i nekoliko Amerikanaca i Britanac.

Ova objava uslijedila je nakon što se tijekom noći čula paljba iz automatskog oružja u blizini "Palače nacije", u kojoj se nalaze uredi predsjednika Félixa Tshisekedija. Ovome je prethodio napad naoružanih muškaraca na dom ministra koji se nalazi u blizini, u općina Gombe, na obalama rijeke Kongo.

''Pokušaj državnog udara suzbijen je od strane obrambenih i sigurnosnih snaga'', izjavio je jutro nakon okršaja na nacionalnoj televiziji general Sylvain Ekenge, glasnogovornik Oružanih snaga DR Konga (FARDC).

Oko četrdeset napadača je uhićeno, dok su četvoricu, uključujući njihovog vođu, "izvjesnog Christiana Malangu, naturaliziranog Amerikanca iz Konga", "trajno neutralizirale" (ubile) snage sigurnosti, rekao je navečer, dok je vlada osudila napad i nazvala ga kao ''pokušaj destabilizacije institucija zemlje''.
Napadači su "više nacionalnosti", objasnio je glasnogovornik vojske. Osim Christiana Malange, "tu je njegov sin", "još dva američka podanika, bijelca", kao i "naturalizirani britanski podanik", dodao je general.

Foto: Canva / Demokratska Republika Kongo

Ranije tog dana, američka veleposlanica rekla je na X-u da je "vrlo zabrinuta zbog izvješća o navodnoj umiješanosti američkih državljana" u ovaj pokušaj puča.

Prema generalu Ekengeu, napadači su prvo namjeravali napasti domove nove premijerke Judith Suminwe i ministra obrane Jean-Pierrea Bembe.
Ali "nisu mogli identificirati dom" prvog, a "nisu pronašli" drugog kod kuće. Zatim su "napali rezidenciju Vitala Kamerhea", ministra gospodarstva, koji je bio kod kuće sa svojom obitelji.

On i njegova rodbina nisu stradali, ali su poginula dva policajca koja su ih štitila.

Naoružani ljudi potom su otišli u Palaču nacije.

Pet mjeseci nakon izbora

Videosnimke, koje su očito snimili sami napadači, prikazuju muškarce u uniformama u zgradi - u kojoj nije bio predsjednik Félix Tshisekedi - kako mašu zastavom Zaira, bivšeg imena DRC-a za vrijeme Mobutu Sese Sekoa, diktatora svrgnutog 1997.

"Naše vrijeme je stiglo. Živio Zair, živjela Mobutuova djeca", rekao je Christian Malanga, bivši vojnik, na lingali jeziku. ''Felix je pao (...), mi smo pobjednici”, čuje se kako uzvikuje na video snimci.

Društvenim mrežama već početkom jutra počele su kružiti informacije o napadu naoružanih muškaraca na kuću ministra gospodarstva, od kojih su neki potom otišli u Palaču nacije, dok su drugi pokušali pobjeći preko Rijeka Kongo.

Tijekom dana situacija je u Kinshasi bila mirna.

Félix Tshisekedi, na vlasti od siječnja 2019., ponovno je izabran u prvom krugu predsjedničkih izbora 20. prosinca s više od 73% glasova, a stranke njegove ''Svete unije'' osvojile su oko 90% mjesta na parlamentarnim izborima organiziranim istoga dana.

Dana 23. travnja Kamerhe je imenovan kandidatom Svete unije za predsjednika Nacionalne skupštine. No, pet mjeseci nakon izbora i mjesec i pol nakon imenovanja Judith Suminwa još se čeka konačna funkcija Skupštine i nove vlade o čijem sastavu se očito vode žestoki pregovori.

Zemlja se također suočava s ozbiljnom sigurnosnom krizom u svom istočnom dijelu, s pobunom (M23), koju podržava Ruanda.

Kopirati
Drag cursor here to close