Zbog mirovinske reforme

Prosvjednici blokirali ulaz na aerodrom u Parizu, zatvoreni i muzeji

Također, studenti u Parizu, Lionu, Saint-Etienneu, Roubaixu i Nanterreu prosvjedovali su na mnogim univerzitetima.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2023. u 14:06 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protivnici kontroverzne mirovinske reforme u Francuskoj blokirali su ulaz na pariški aerodrom "Charles De Gaulle".

Lokalni mediji su objavili da se danas širom zemlje održava prosvjed, deveti masovni od siječnja, a sudjeluju tisuće radnika iz različitih sektora, među kojima su transport, energetika i obrazovanje.

I studenti prosvjeduju

Prosvjednici koji su izašli na ulice u znak prosvjeda zbog reformi u Parizu blokirali su ulaz na aerodrom "Charles De Gaulle" u Roissyju.

Podružnica sindikata CDG objavila je na svom Twitter nalogu da su radnici sindikata od deset sati zatvorili put do Terminala 1.

Također, studenti u Parizu, Lionu, Saint-Etienneu, Roubaixu i Nanterreu prosvjedovali su na mnogim univerzitetima.

Dok je 50 posto prosvjetnih radnika u zemlji sudjelovalo u štrajkovima, učenici u više od 40 srednjih škola u Parizu i okolini počeli su prosvjedovati.

U mnogim gradovima, uključujući Lille i Saint-Nazaire, prosvjednici su postavili barikade na autocestama i mostovima, prekidajući promet.

Zatvoreni i muzeji

Osim toga, za posjetitelj su zatvoreni i muzeji u Parizu.

Francuska se suočava s stalnim prosvjedima od 16. ožujka, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o mirovinskoj reformi bez suglasnosti parlamenta.

Tijekom tih prosvjeda došlo je do nasilja i vandalizma, a stotine osoba uhićene su tijekom vikenda i u prethodnim danima.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu mirovinu. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni prosvjedi i štrajkovi održavaju se od siječnja širom zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close