Čelnik katalonskih separatista

Puigdemont se vraća u Španjolsku usprkos riziku od uhićenja

Puigdemont je u srijedu rekao da će održati riječ i biti u Barceloni u četvrtak.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2024. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont kazao je u srijedu da se vraća nakon sedam godina samonametnutog egzila u Španjolsku, gdje će vjerojatno biti uhićen zbog svoje uloge u nastojanjima za neovisnost regije 2017. godine.

Njegovo uhićenje i potencijalno zatvaranje prije suđenja moglo bi izazvati nova previranja u Kataloniji i uništiti krhku španjolsku vladajuću koaliciju predvođenu socijalistima koja se oslanja na Puigdemontovu tvrdolinijašku stranku Junts u donošenju zakona.

Kao uvjet koji je Junts postavio za svoju zakonodavnu podršku vladi socijalističkog premijera Pedra Sancheza, španjolski je parlament u svibnju odobrio zakon o oprostu koji ima za cilj omogućiti Puigdemontov povratak iz Belgije otkazivanjem pravnih postupaka protiv stotina separatista uključenih u nezakoniti referendum u Kataloniji 2017.

Španjolski Vrhovni sud prošlog je mjeseca, međutim, priopćio da se amnestija ne bi trebala primjenjivati na optužbe za pronevjeru protiv Puigdemonta i potvrdio je nalog za uhićenje s kojim se suoča.

Puigdemont je u srijedu rekao da će održati riječ i biti u Barceloni u četvrtak.

''Počeo sam povratak iz egzila'', izjavio je on u videosnimci objavljenoj na platformi X, dodajući da namjerava nazočiti sjednici u četvrtak koja je spremna da imenuje socijalistu Salvadora Illu za novog katalonskog predsjednika, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close