VIDEO

Pukla brana u poljskom gradu: Stanovništvo se hitno evakuira

Gradonačelnik je naredio hitnu evakuaciju stanovnika donjeg dijela Paczkówa, donjeg dijela Kozielne, donjeg dijela Starog Paczkowa.
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2024. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Puknuće brane u Paczkówu

Gradonačelnik općine Paczków (Poljska) najavio je evakuaciju dijela grada Paczkówa. Izvanredna mjera je donešena nakon puknuća brane u Paczkówu.

Naredio je hitnu evakuaciju stanovnika donjeg dijela Paczkówa, donjeg dijela Kozielne, donjeg dijela Starog Paczkowa.

Objavljena je i snimka iz helikoptera.

"Upravo je puknula akumulacije Topol. Voda teče vrlo velikom brzinom prema rezervoaru Kozielno. To znači vrlo visok rizik od poplava za obližnji grad Paczków", poruke su koje se šire društvenim mrežama.

Mađarski premijer Viktor Orbán ranije je objavio da zbog poplava u zemlji otkazuje službena putovanja u inozemstvo, uključujući i posjet Strasbourgu.

Ondje je u srijedu na plenarnom sastanku Europskog parlamenta trebao predstaviti prioritete aktualnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, prenosi Jutarnji.hr

"Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i poplava u Mađarskoj, odgodio sam sve svoje međunarodne obveze", napisao je Orbán na društvenoj mreži X.

Ni u ponedjeljak kiša nije prestala padati, a situacija se već tijekom vikenda pogoršala u nekoliko dijelova Slovačke. Nekoliko je ljudi moralo biti evakuirano iz svojih domova, zatvorene su poplavljene ceste, a jaki vjetrovi uzrokovali su brojnu štetu ne samo u prometu, javlja portal Topky.sk.

U ponedjeljak i utorak vodostaj Dunav bi trebao kulminirati u Bratislavi.

Vodostaj Dunava je viši od očekivanog, javlja iMeteo.sk.

Dosegnuo je razinu od 904 centimetra, od vrhunca ga dijeli manje od 50 centimetara. Očekuje se da će se to dogoditi tijekom večeri ili u utorak ujutro.

U Češkoj, vodeni val na rijeci Moravi je došao do Litovela, gotovo 200 kilometara istočno od Praga, i poplavio cijele ulice, objavila je novinska agencija ČTK.

Kopirati
Drag cursor here to close