Regionalna sigurnost i obrana

Putin doputovao u Astanu na samit SCO

Čelnici zemalja članica SCO razgovarat će o trenutnom stanju i izgledima za daljnje produbljivanje višestrane suradnje unutar organizacije i poboljšanje njezinih aktivnosti - objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranici.
Vijesti / Svijet | 03. 07. 2024. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u srijedu u Kazahstan na razgovore o regionalnoj sigurnosti i obrani, priopćio je Kremlj, kao i na niz bilateralnih sastanaka, uključujući i one s kineskim i turskim čelnicima.

Šangajska organizacija za suradnju (SCO), forum koji su 2001. godine osnovale Kina i Rusija kao čuvar sigurnosti u euroazijskoj regiji, sastat će se na samitu 3. i 4. srpnja u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

- Čelnici zemalja članica SCO razgovarat će o trenutnom stanju i izgledima za daljnje produbljivanje višestrane suradnje unutar organizacije i poboljšanje njezinih aktivnosti - objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranici.

Predstavnici više zemalja

Dok će sastankom vjerojatno dominirati Rusija i Kina, također se očekuje nazočnost čelnika ili predstavnika Azerbajdžana, Bjelorusije, Indije, Irana, Kazahstana, Katara, Kirgistana, Kine, Mongolije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Turske i Uzbekistana.

Očekuje se i generalni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, javile su u utorak ruske novinske agencije.

Rusija je u utorak priopćila kako će Putin održati niz bilateralnih razgovora, uključujući i onaj s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Predstavnik Indije

Indijski premijer Narendra Modi, koji se očekuje u Moskvi ovog mjeseca, neće nazočiti, a tu zemlju će predstavljati ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, naveli su iz ministarstva.

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu, skupina je objavila zajedničku izjavu koja kritizira, kako navodi, negativan učinak "jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih obrambenih sustava od određenih zemalja ili skupina zemalja", bez izravnog pozivanja na širenje NATO-a i zapadnu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close