Sporazumi i partnerstva

Putin ide u Sjevernu Koreju - potpisuju se jako važni dokumenti

Vladimir Putin i Kim Jong-un potpisat će "jako važne dokumente"
Vijesti / Svijet | 17. 06. 2024. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Sjeverna Koreja potpisat će "važne dokumente" tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji u utorak i srijedu, objavio je u ponedjeljak Kremlj, spomenuvši čak moguće potpisivanje sporazuma o "strateškom partnerstvu".

"Potpisat će jako značajne dokumente"

Putin će doputovati u Pjongjang u utorak kasno navečer, a službeni program posjeta održat se u srijedu, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog predsjednika, Jurij Ušakov. Bit će potpisani "važni dokumenti, jako značajni", rekao je, spomenuvši čak "moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu", javlja Hina.

"Taj sporazum, bude li potpisan, bit će naravno uvjetovan dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svijetu i regiji i kvalitativnim promjenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima", rekao je, kako su prenijele ruske novinske agencije.

Putin sa sobom vodi Lavrova i Belousova

"Strane još na tome rade i konačna odluka o njegovu potpisivanju bit će donesena u idućim satima", dodao je. Po istom izvoru, Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dat će također "izjave za novinare".

U Putinovoj pratnji bit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Andrej Belousov. U izaslanstvu će biti i dvojica zamjenika premijera te ravnatelj ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dvije zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Posjet će se dogoditi devet mjeseci nakon što je Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.

Kopirati
Drag cursor here to close