Reuters

Putin spreman zaustaviti rat!

Izvor je, kao i ostali citirani u ovoj priči agencije Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2024. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije bojišta, rekli su ruski izvori agenciji Reuters.

Izvori, za koje Reuters navodi da se radi o četiri različita, neovisna ruska izvora, su rekli kako je Putin spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore na ovu inicijativu.

Rasprave oko Putina

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovu okruženju, rekla su da je ruski čelnik maloj skupini savjetnika izrazio frustraciju zbog onoga što smatra pokušajima Zapada da osujeti pregovore i odlukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da odbaci pregovore, javlja Reuters u tekstu.

"Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali Putin je također spreman na prekid vatre - da zamrzne rat", rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlj.

Izvor je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost pitanja.

U tu svrhu, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim bojišnicama.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, odgovarajući na zahtjev za komentarom, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi "vječni rat".

Mobilizacija

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova i obrane nisu odgovorili na pitanja.

Reuters piše kako su prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskog ministra obrane neki zapadni vojni i politički analitičari vidjeli kao stavljanje ruskog gospodarstva na stalne ratne temelje kako bi se pobijedilo u dugotrajnom sukobu.

Putin je, kako izvori navode, svjestan da bi svako veliko napredovanje ruske vojske na frontu zahtijevalo da se izvrši mobilizacija na nacionalnoj razini, što on ne želi učiniti.

Putinova popularnost je naglo opala nakon prve mobilizacije koju je proglasio u rujnu 2022. Ona je dovela do toga da više tisuća muškaraca napusti zemlju.

Peskov pak tvrdi da Rusiji nije potrebna mobilizacija i da može nastaviti s operacijama novačeći dobrovoljce i profesionalne vojnike.

Kopirati
Drag cursor here to close