Nije nego...

Rusi tvrde da je njihov tenk T-90M preživio pogodak Javelinom, istina je još neugodnija

Vojni analitičari imaju vrlo različito tumačenje onoga što video prikazuje, a usredotočeno je prije na neispravno streljivo, nego na neprijateljsku akciju.
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2024. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji video snimak s ratišta u Ukrajini omogućio je rijetko viđen pogled unutar ruskog tenka u akciji, piše Forbes.

Prema Rusima, snimak prikazuje tenk T-90M, koji je gađan protuoklopnim projektilom Javelin.

Video: Navodni pogodak Javelina u T-90

Čuje se eksplozija, vidi se bljesak plamena, ali posada nastavlja i misija je uspješno obavljena.

Je li riječ o velikom uspjehu onoga što Putin naziva "najboljim tenkom na svijetu"?

Što se dogodilo?

Pa, možda i ne.

Vojni analitičari imaju vrlo različito tumačenje onoga što video prikazuje, a usredotočeno je prije na neispravno streljivo, nego na neprijateljsku akciju.

T-90M je najmoderniji, najnapredniji ruski borbeni tenk.

I dok veliku većinu tenkovsdke "flote" čine obnovljeni stari tenkovi poput T-80, T-72 pa čak i T-62, (neki potječu iz 1960-ih), samo je nekoliko modernih T-90M na bojišnici.

Ovi tenkovi pate od jednog "nedostatka", zbog kojeg se kupola ponekad zna nekontrolirano vrtjeti kad je pogođena, vjerojatno zbog greške u novom mehanizmu rotacije velike brzine.

Pogledi unutar T-90M su iznimno rijetki, tako da ovaj video, očito snimljen Go-Pro uređajem koji nosi jedan od članova posade, pruža zanimljive detalje.

Prema izvornoj objavi od 12. lipnja s Telegram kanala, video prikazuje tenk iz tenkovskog bataljuna Black Wing grupe Sjever koji je "uspješno uništio neprijateljske vatrene točke".

Na početku videa čujemo tešku strojnicu 12,7 mm, postavljenu na krov tenka, kojom se upravlja iznutra, kako napada mete u udaljenoj zgradi, a vidi se i pogled kroz zapovjednikovu termovizijsku opremu.

Na desnoj strani izbije plamen, a netko kaže "Opa", nakon čega slijedi "Gasi, gasi".

Ispaljenje protuoklopnog Javelina...ili?

Plamen se gasi nakon nekoliko sekundi, bez ikakvih znakova aktiviranja aparata za gašenje požara.

"Momci su detektirali ispaljenje FGM First Trust Germany AlphaDEX Fund 0.0%-148 Javelin iz stambene zgrade... Koristili su sustav "zavjesa" i uspješno detektirali paljbeni položaj. Sudeći prema snimci, projektil je eksplodirao u predjelu krova, ali nije izazvao veću štetu. Tenkisti su brzo ugasili požar i napustili borbu", izvijestile su tada ruske snage.

Ipak, u svojoj analizi David Hambling tvrdi kako neki aspekti donekle imaju smisla, jer je T-90M opremljen laserskim detektorom Štora (Zavjesa) koji upozorava kada je tenk na nišanu.

Također ima sustav izbacivanja dimnih granata za zaštitu tenka, a Javelin je projektil kojim se gađa krov borbenog vozila.

No, kada se sve to uzme u obzir, navodi autor, stvar nema nikakvog smisla. Američki Javelin je infracrveno navođena raketa s pametnim termalnim detektorom koji cilja metu. Projektil nije laserski navođen kao, primjerice, Hellfire, pa ne bi aktivirao detektorski sustav Zavjesa.

Granate tenka T-90M za kamufliranje prekrivaju područje gustim, vrućim dimom kako bi blokirale vizualnu i toplinsku detekciju, no pogled kroz termovizijsku kameru je nepromijenjen, tako da nije jasno jesu li granate uopće ispaljene.

Glavni dio snimke je trenutak kada kreće paljba iz glavnog topa tenka.

Vatra u kupoli

Vatra u kupoli pojavljuje se nekoliko sekundi kasnije, nakon što se otvori zatvarač topa.

Komentatori na društvenim mrežama, kako se navodi, odmah su shvatili što se zapravo dogodilo. "Tenk dakle nije pogođen, vatru je uzrokovao povratni plamen", naveo je jedan komentator na X profilu CopiusPrime.

U članku o povratnom plamenu u časopisu Armor američke vojske, instruktor Will Darnell objašnjava: "Povratni plamen je jednostavno rečeno, nepotrošeno gorivo iz streljiva koje se miješa s kisikom, stvarajući vatrenu kuglu nakon ispaljivanja streljiva", objasnio je stručnjak Will Darnell u članku o povratnom plamenu u časopisu Armor američke vojske.

Proturječne verzije

Ruski vojni blogeri su pronašli niz nelogičnih objašnjenja i proturječnih verzija priče

Međutim, Ne pomažu ni proturječne verzije.

Niti jedna od njih nema smisla u usporedbi s očitim i uobičajenim objašnjenjem povratnog plamena.

Sve više vuče ka tome kako je u Rusiji na djelu trend da se očite greške na tenku T-90M pripisuju kao neki njegov tobožnji uspjeh, i ovo nije prvi put.

Kopirati
Drag cursor here to close