Optužbe o špijunaži

Rusija protjerala britanske diplomate, Britanci odgovorili

Ruske optužbe o špijunaži protiv šestero britanskih diplomata "u potpunosti su neutemeljene", objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske optužbe o špijunaži protiv šestero britanskih diplomata "u potpunosti su neutemeljene", objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova nakon što ih je Moskva protjerala.

Služba FSB, glavni nasljednik neslavnog sovjetskog KGB-a, tvrdi da posjeduje dokumente koji pokazuju da je ured britanskog ministarstva vanjskih poslova u Londonu zadužen za istočnu Europu i središnju Aziju koordinirao "eskalaciju političke i vojne situacije" te da je dobio zadatak osiguravanja ruskog strateškog poraza u ratu protiv Ukrajine.

"Stoga, otkrivene činjenice daju temelj da se aktivnosti britanskih diplomata koje je direktorat poslao u Moskvu smatraju prijetnjom za sigurnost Rusije", priopćio je ranije. Odluka ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je diplomatima poništilo akreditacije, "odgovor je na niz neprijateljskih koraka Londona", navodi se, a prenosi Hina.

Odgovor britanskog ministarstva

Odgovorilo im je britansko ministarstvo.

"Optužbe koje je FSB danas iznio protiv naših zaposlenika u potpunosti su neutemeljene", poručili su.

"Ruske vlasti prošli su mjesec poništile diplomatske akreditacije šestero britanskih diplomata u Rusiji, nakon odluke britanske vlade u odgovoru na aktivnost ruske države diljem Europe i u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodaje se.

Ruska državna televizija Rossiya 24 objavila je imena i fotografije britanskih diplomata. Tvrdi da su se oni sastajali s neovisnim medijima i organizacijama koje su ruske vlasti proglasile "inozemnim agentima".

Odlazak britanskih diplomata događa se nakon što je dio ruskih diplomata napustio London u svibnju zbog niza mjera uvedenih za rusko veleposlanstvo u Londonu.

UK je naredio ruskom obrambenom atašeu da napusti državu, tvrdeći da je špijun, nakon čega je Moskva protjerala britanskog marinca zaposlenog u britanskom veleposlanstvu u Moskvi.

Šestero diplomata napustilo je Rusiju prije nekoliko tjedana te već traje proces njihove zamjene.

Dozvola SAD i Britanije Ukrajini da koristi zapadno naoružanje duboko u ruskom teritoriju

Ova vijest događa se u vrijeme posjeta britanskog premijera Keira Starmera američkom predsjedniku Joeu Bidenu u Washingtonu. Dvojac će razgovarati o ukidanju ograničenja Ukrajine da koristi zapadno naoružanje na ruskom teritoriju.

To dosad nije bilo dopušteno zbog straha od eskalacije rata.

SAD i UK ovaj su tjedan najavili i novu financijsku pomoć Ukrajini koja uključuje 600 milijuna funti iz Londona i 717 milijuna dolara SAD-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da će omogućavanje raketnih napada na Rusiju znači da su SAD, europske države i NATO "u ratu s Rusijom".

Starmer mu je odgovorio da se Ukrajina ima pravo braniti i da "ne želi sukob s Rusijom".

Kopirati
Drag cursor here to close