Kritika

Ruska pravoslavna crkva o Olimpijadi - Europom se širi 'bezbožna kultura'

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. izazvala je oštre reakcije zbog dijela parodije na "Posljednju večeru" Leonarda da Vincija.
Vijesti / Svijet | 29. 07. 2024. u 12:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: X / Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Ruska pravoslavna crkva osudila je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, navodeći da su na tom događaju vrijeđani krišćani i da se Europom širi "bezbožna kultura".

Oštre reakcije na parodiju

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. izazvala je oštre reakcije zbog dijela parodije na "Posljednju večeru" Leonarda da Vincija.

Vakhtang Kipshidze, zamjenik predsjedatelja Sinodalnog odjela Ruske pravoslavne crkve za odnose s društvom i medijima, izrazio je ogorčenje zbog performansa tijekom ceremonije.

Izražavajući solidarnost s milijunima krišćana koji su se osjetili uvrijeđenim ceremonijom otvaranja, Kipshidze je da su oni koji su režirali otvaranje Olimpijade pokazali "prezir prema europskoj civilizaciji i krišćanstvu kao njenom temelju".

"Tužno je vidjeti kulturu zasnovanu na bezbožnosti koja raste u centru Europe", kazao je Kipshidze.

Uvredljivo

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izdao je u nedjelju službeno izvinjenje nakon pritužbi na dio na ceremoniji otvaranja koji je sadržavao parodiju na "Posljednju večeru".

Katolička crkva performans smatra duboko uvredljivim.

Riječ je o performansima koji su održani, a posebno im je sporan jedan koji je prikazivao više drag queen osoba za stolom.

MOK je u priopćenju naglasio da nikada nije postojala namjera da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj grupi.

"Jasno je da nikada nije postojala namjera da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj grupi. Naprotiv, namjeravali smo pokazati toleranciju i zajednicu. Žao nam je ako su se uvrijedili", rekla je glasnogovornica Olimpijskih igara Anne Descamps na konferenciji za novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close