Rat u Rusiji

Ruske snage krenule u protunapad u Kursku: Više naselja pod ruskom kontrolom

Ruska protuofenziva u Kursku donijela teške borbe i zauzimanje nekoliko sela. Ukrajinske zračne snage oborile 44 drona. Međunarodni pritisak raste.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2024. u 12:17 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage pokrenule su veću protuofenzivu protiv ukrajinskih trupa u regiji Kursk, prema informacijama promoskovskih ratnih blogera i visokih ruskih zapovjednika.

Prema izvješćima, ruske snage su zauzele nekoliko naselja na zapadu regije, prisilivši ukrajinske trupe uz značajne gubitke, na povlačenje istočno od rijeke Malaya Loknya, južno od Snagosta.

Ukrajinske vlasti još uvijek nisu potvrdile ove informacije, a situacija na terenu ostaje dinamična. U međuvremenu, Ukrajinske zračne snage objavile su da su tijekom noći oborile 44 od 64 drona koje je Rusija lansirala.

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorio je da je prerano donositi zaključke o rezultatima protunapada, dok se borbe nastavljaju. Ruske snage navodno su zauzele nekoliko naselja sjeveroistočno i južno od Koreneva 10. i 11. rujna.

U međunarodnom kontekstu, britanski ministar vanjskih poslova David Lammy i njegov američki kolega Antony Blinken vratili su se iz Ukrajine nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Blinken je najavio mogućnost ukidanja ograničenja za korištenje zapadnog oružja dugog dometa unutar ruskog teritorija, što bi moglo značajno utjecati na daljnji tijek sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close