Najavljene sankcije

SAD optužuje Rusiju za pokušaj miješanja u predsjedničke izbore

Američki ministar pravde Merrick Garland na konferenciji za novinare upozorio je na ruski pokušaj miješanja u američke predsjedničke izbore te najavio i nove sankcije.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2024. u 07:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ministarstvo pravde optužilo je neke medijske kuće i platforme društvenih medija koje su povezane s Rusijom za pokušaj miješanja u američke predsjedničke izbore koji će se održati 5. studenog.

Američki ministar pravde Merrick Garland na konferenciji za novinare upozorio je na ruski pokušaj miješanja u američke predsjedničke izbore te najavio i nove sankcije.

Tajno korištenje

Istaknuo je da je moskovska administracija tajno koristila ruski državni kanal RT kako bi "usmjeravala javno mnijenje prije američkih predsjedničkih izbora" kako bi se na taj način utjecalo i na same izbore.

Pročitajte još

Kreiranje političkog utjecaja

Garland je kazao da ne samo RT, već i mnoge ruske platforme društvenih mreža, pokušavaju utjecati na američku javnost i ometati izbore, istakavši da će uvesti sankcije tim pojedincima i institucijama.

Izjavio je da su otkrili da su dvoje uposlenika RT-a, Kostiantin Kalašnjikov i Elena Afanasjeva, potrošili deset milijuna dolara na kreiranje političkog uticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) putem platformi društvenih medija, te da su ova dva imena stavili pod sankcije.

Američki ministar je rekao također da akteri poput Irana i Kine, kao i Rusije, nastoje posredno, ako ne i direktno, utjecati na politički sistem SAD-a i na predsjedničku utrku, te da pomno prate takve korake i poduzimaju potrebne mjere opreza.

Američki obavještajci su utvrdili da se Rusija pokušala umiješati u predsjedničke izbore 2016. godine preko RT-a i drugih medijskih kuća, ali je službena Moskva odbacila navode o miješanju u izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close