"Ozbiljna prijetnja miru"

SAD zabrinute zbog Putinovih izjava o slanju oružja Sjevernoj Koreji

Američki državni tajnik Antony Blinken i Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje rekli su da sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja "ozbiljnu prijetnju" miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku.
Vijesti / Svijet | 21. 06. 2024. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: KCNA / Kim Jong UN i Putin

Sugestija Vladimira Putina da bi Rusija mogla isporučivati oružje Sjevernoj Koreji je "nevjerojatno zabrinjavajuća", poručio je visoki američki dužnosnik.

Ova informacija dolazi samo nekoliko dana nakon što su Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un potpisali obrambeni pakt koji zahtijeva od njihovih zemalja da pruže hitnu vojnu pomoć ako je jedna od njih napadnuta.

Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta je rekao da bi isporuka ruskog oružja "destabilizirala poluotok, naravno, i potencijalno... u zavisnosti od vrste oružja koje oni pružaju... kršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje je podržala i sama Rusija" .

Američki državni tajnik Antony Blinken i Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje rekli su da sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja "ozbiljnu prijetnju" miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku.

Blinken je rekao da će SAD razmotriti "razne mjere" kao odgovor na pakt, koji je podigao veze između država pogođenih sankcijama na najviši nivo od Hladnog rata.

Nesuglasice oko isporuka oružja za obje strane u ratu u Ukrajini pogoršale su se ovoga tjedna, usred spekulacija da su Putin i Kim razgovarali o dodatnim zalihama sjevernokorejskih projektila i municije za ruske snage kada su se sastali u Pjongjangu u srijedu.

Tijekom državne posjete Vijetnamu u četvrtak, Putin je rekao da bi recipročne isporuke ruskog oružja sjeveru bile odgovarajući odgovor na zapadne isporuke oružja ukrajinskim snagama.

"Oni koji šalju ove (rakete u Ukrajinu) misle da se ne bore protiv nas, ali sam rekao da onda zadržavamo pravo da isporučujemo oružje drugim regijama svijeta s obzirom na naše sporazume sa Sjevernom Korejom", rekao je Putin.

Putin, koji se sastao s Kimom po drugi put u devet mjeseci, također je upozorio Južnu Koreju da bi napravila "veliku grešku" ako odluči da isporučiti oružje Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close