Putin

Samo luđak može zamisliti rat Rusije i NATO-a

Vijesti / Svijet | 06. 06. 2015. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo luda osoba može zamisliti rat između Rusije i NATO-a'', poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin i ocjenjuje kako je sukob u Ukrajini stvoren namjerno, neprofesionalnim akcijama Zapada.

Putin u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera ističe da kriza u Ukrajini nije ruski izbor, niti je Moskva to tražila, već je Rusija prinuđena odgovoriti na ono što se događa.

Ruski predsjednik odbacuje zabrinutost nekih zemalja da bi Rusija mogla "biti agresivna" i poručuje da je "sve što Rusija radi samo odgovor na prijetnje".

Putin navodi kako Rusija radi sve što mora da bi osigurala svoju sigurnost i pita: "Je li netko očekivao da će Rusiju tek tako razoružati?"

Ruski predsjednik smatra kako je nemoguće da se na istoku Ukrajine ponovi "krimski scenarij", s obzirom da su građani Krima na referendumu izglasali pripajanje Rusiji, dok stanovnici regije Donjecka i Luganska traže suverenitet, jer su odbili priznati novu vladu u Kijevu.

Putin intervistato da Corriere della Sera. Il rapporto con l'Europa, la crisi ucraina, l'opposizione in Russia. Non ho niente da rimpiangere.

Posted by Corriere della Sera on Friday, June 5, 2015

"Krimski scenarij ne odražava stav Rusije, već stav naroda koji tamo živi. Sve naše akcije imale su za cilj - ne cijepanje ovog dijela ukrajinskog teritorija, već da pruže priliku ljudima da izraze svoje mišljenje o tome kako žele da žive", navodi ruski predsjednik.

Podsjeća kako je kosovskim Albancima dozvoljeno ono što je zabranjeno stanovnicima Krima.

"Odluku o neovisnosti Kosova donio je isključivo kosovski parlament, dok je na Krimu održan referendum, na kojem su ljudi glasovali gotovo jednoglasno za ponovno ujedinjenje s Rusijom", napominje Putin, prenosi Srna.

Ako Ukrajina želi da Donjeck i Lugansk ostanu u njezinom sastavu, onda tim ljudima tamo treba dokazati da će njihovi životi biti bolji, udobniji i sigurniji, kao i da će djeci moći da pruže bolju budućnost – naveo je.

Ali, upozorava Putin, Ukrajina to ne može ostvariti oružjem. Putin smatra kako se odnosi Rusije i Zapada trebaju zasnivaju na dugoročnoj osnovi i na suradnji.

Kopirati
Drag cursor here to close