Moguće sankcije

Šef NATO-a zaprijetio Kini

Jens Stoltenberg je rekao da Peking "pokušava sjediti na dvije stolice" podržavajući ruske ratne napore, dok istovremeno nastoji održavati odnose s europskim saveznicima.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2024. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef NATO-a izjavio je za BBC da Kina treba snositi posljedice zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini, ako ne promijeni svoje ponašanje.

Jens Stoltenberg je rekao da Peking "pokušava sjediti na dvije stolice" podržavajući ruske ratne napore, dok istovremeno nastoji održavati odnose s europskim saveznicima.

"Ovo neće funkcionirati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC News tijekom posjeta Washingtonu.

Koje su moguće sankcije Kini

U opsežnom intervjuu, Stoltenberg je također govorio o nuklearnom oružju i izdacima za obranu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znakove popuštanja u svom ratu protiv Ukrajine.

Na mirovnom summitu održanom u Švicarskoj proteklog vikenda, deseci nacija su se obvezali na podršku Kijevu, ali Rusija je taj summit nazvala gubitkom vremena i izjavila da će pristati na mirovne pregovore samo ako Ukrajina praktički kapitulira.

Na pitanje o tome što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi kineske podrške Rusiji, Stoltenberg je rekao da se vodi "stalna rasprava" o mogućim sankcijama.

Rekao je da Kina "dijeli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike, koje su ključne za Rusiju u izgradnji projektila i oružja koje koriste protiv Ukrajine". Dodao je da "u nekom trenutku trebamo razmotriti neku vrstu ekonomskih troškova ako Kina ne promijeni svoje ponašanje".

Peking je već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji - prošlog mjeseca.

SAD je najavio ograničenja koja bi ciljala oko 20 tvrtki sa sjedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom, rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da "pažljivo rukuje izvozom artikala dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima".

"Rusija se sve više usklađuje s autoritarnim liderima"

Stoltenberg je u posjetu Washingtonu. Ruski predsjednik Vladimir Putin, pak, danas odlazi u Sjevernu Koreju. Prošlog je mjeseca bio u Kini.

"Rusija se trenutno sve više usklađuje s autoritarnim liderima," rekao je Stoltenberg za BBC, navodeći Iran, Peking i Sjevernu Koreju.

Rekao je da je Sjeverna Koreja poslala artiljerijske granate Rusiji, a zauzvrat je Rusija pružila naprednu tehnologiju za sjevernokorejske raketne i nuklearne programe.

"Tako Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u vođenju agresivnog rata protiv Ukrajine", zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close