Papperger pod zaštitom

Skandal u Njemačkoj: Ruski plan za ubojstvo šefa Rheinmetalla?!

Njemački političari osudili su ruski plan za ubojstvo šefa Rheinmetalla. Pojačane su sigurnosne mjere, a prijetnje se ozbiljno shvaćaju u kontekstu hibridnog rata koji vodi Rusija.
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2024. u 15:22 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački političari bijesno su reagirali na izvješće da je Rusija planirala ubiti šefa kompanije Rheinmetall, Armina Pappergera. Prema CNN-u, američki dužnosnici su ranije ove godine upozorili svoje kolege u Berlinu, zbog čega je sigurnost oko Pappergera pojačana.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije komentiralo, ali ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock potvrdila je detalje, ističući da Rusija vodi hibridni agresorski rat. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, odbacio je optužbe kao lažne.

Papperger je opisao pojačane sigurnosne mjere oko njega, navodeći da su njemačke vlasti uvele "veliku razinu sigurnosti". Rheinmetall, ključni dobavljač Ukrajine oružjem, nedavno je otvorio tvornicu za popravak tenkova u zapadnoj Ukrajini i planira proširiti suradnju s Ukrajinom na proizvodnju topničkih granata.

Kancelar Olaf Scholz nije izravno komentirao izvješće o zavjeri za ubojstvo, ali je istaknuo da Njemačka obraća veliku pažnju na ruske prijetnje. Annalena Baerbock je naglasila da je prijetnja ruske agresije ozbiljna, što je potvrdila i ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

NATO dužnosnici su upozorili da Rusija sudjeluje u agresivnim tajnim operacijama diljem Europe, uključujući sabotaže i zavjere za ubojstva, s ciljem slabljenja javne potpore Ukrajini. Njemački ministar vanjskih poslova spomenuo je da su baltičke države već izvijestile o raznim metodama koje je Vladimir Putin koristio u svom ratu protiv Ukrajine.

Početkom svibnja u Berlinu je izgorio građevinski kompleks u vlasništvu tvrtke Diehl Metall, a uzrok požara je nejasan. Prošlog travnja, vrtna kućica Pappergera zapaljena je u Hermannsburgu, iako nije bilo dokaza o ruskoj povezanosti.

Izvješće o zavjeri protiv Pappergera izazvalo je uzbunu među njemačkim političarima. Roderich Kiesewetter je pozvao kancelarku da jasno iznese prijetnje od Rusije njemačkom stanovništvu. Michael Roth je izjavio da Putin vodi rat istrebljenja protiv Ukrajine i njenih pristaša, dok je Marcus Faber naglasio potrebu za protjerivanjem diplomata i izdavanjem međunarodnih uhidbenih naloga ako se umiješanost ruske obavještajne službe potvrdi.

Kopirati
Drag cursor here to close