'Zaštita'

Što donosi izvanredno stanje u Turskoj?

Vijesti / Svijet | 21. 07. 2016. u 08:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u zemlji nakon pokušaja puča. On je to priopćio u obraćanju koje je izravno prenosila televizija, nakon što je u Ankari održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je trajao pet sati. Erdogan je rekao i da odluka nije protuzakonita i da ne ruši nikakve demokratske slobode.

"Nikada nismo pravili nikakve kompromise u pogledu demokracije, i nikada ih nećemo praviti. Izvanredno stanje apsolutno nije protiv demokracije, zakona i sloboda. Sasvim je obrnuto – zaštitit će i ojačati te vrijednosti."

Erdogan je dodao da pokušaj zavjere možda nije gotov i da je moguće da postoji još planova da se nasilno preuzme vlast. Naveo je i da europske zemlje nemaju pravo kritizirati odluku o proglašenju izvanrednog stanja. On je rekao i da je samo manjina oružanih snaga umiješana u prošlotjedni pokušaj puča, ali da još nije jasno koliko ljudi je točno sudjelovalo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Kao vrhovni zapovjednik, postarat ću se da se očiste svi virusi unutar Oružanih snaga."

Erdogan je naveo da je broj ubijenih tijekom pokušaja državnog udara dostigao 246 osoba, dok je ranjeno 1.536 građana. Istovremeno, odao je počast poginulima u borbi protiv pučista, nazivajući ih “mučenicima”.

“Nacija nikada neće zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su dali svoje živote”, rekao je Erdogan u živom obraćanju naciji.

Što donosi turski zakon o izvanrednom stanju?

Važna odredba Zakona je što otvara put za vladavinu predsjedničkim dekretima. Po Zakonu se mogu ograničiti ili zabraniti promet, okupljanje, kretanje na nekim mjestima ili u neko vrijeme, može se narediti pretresanje osoba, vozila i pljenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom. Može se zabraniti i tiskanje i distribucija novina, časopisa i drugog tiskanog materijala, uvesti kontrola svih oblika tiskanih i audio-vizualnih medija, kao i kazališnih predstava i filmova.

Ministar unutarnjih poslova Turske Efkan Ala kaže ipak da izvanredno stanje „ni u kom slučaju neće negativno uticati na živote građana“.

"Izvanredno stanje će ubrzati funkcioniranje države na polju borbe protiv terorizma. Nema razloga za zabrinutost", rekao je.

Zakon o izvanrednom stanju, inače, datira iz 1983. godine i ocjene su da je u izvjesnoj mjeri zastario, te se ne može sa sigurnošću procijeniti kako će biti primjenjen sada.

Steinmeier: Izvanredno stanje ukinuti što prije

Prva reakcija iz Europe, stigla je od njemačkog ministra vanjskih poslova, Frank-Waltera Steinmeiera, koji je Tursku pozvao da izvanredno stanje na snazi zadrži samo onoliko koliko je to zaista potrebno i da tu mjeru okonča što prije.

Kako javlja Reuters, Steinmeier je to priopćio kasno sinoć, pozvavši istovremeno tursku vladu da održi i vladavinu prava i princip srazmjernosti u svom odgovoru na pokušaj puča izveden u noći između petka i subote.


"Proglašenje izvanrednog stanja ponovo stavlja do znanja da pokušaj puča ima duboke posljedice po tursku politiku i društvo", rekao je šef njemačke diplomacije. On je dodao da Njemačka nastavlja pozivati Tursku na uzdržanost u svom odgovoru na propali državni udar.

"Samo dokaziva umiješanost u nezakonita djela, a ne sumnjive političke tendencije, trebalo bi biti okidač za vladinu akciju", rekao je Steinmeier, zaključivši da je takav pristup u interesu same Turske, jer bi se inače, upozorio je, ta zemlja raspala i oslabila kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu.

Turska nastavlja čistke u sudstvu, vojsci, prosvjeti i civilnim službama

U međuvremenu, u Turskoj su nastavljene čistke u sudstvu, vojsci, prosvjeti i civilnim službama. Dvojica sudaca turskog Ustavnog suda jučer su uhićena, javila je privatna tv stanica NTV. Kako javlja Reuters, do sada je oko 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, službenika i nastavnika suspendirano, uhićeno ili su pod istragom.

Istovremeno, turska agencija Anadolija javlja da je ministarstvo obrazovanja započelo proces zatvaranja 626 obrazovnih ustanova, od čega 524 privatne škole i više od 100 drugih ustanova.
SAD osuđuju pokušaj vojnog udara u Turskoj i podržavaju vladu predsjednika Recepa Tayyip Erdogana u akcijama masovnih čistki, izjavio je američki državni tajnik John Kerry.

"Podržavamo vladu u akcijama protiv pokušaja vojnog udara koji se dogodio u petak uvečer", rekao je Kerry. Američki državni tajnik je, također, od turskih vlasti zatražio čvrste dokaze o umiješanosti muslimanskog propovjendika Fetulaha Gullena u pokušaj neuspjelog vojnog puča u toj zemlji, ukoliko žele njegovo izručenje.

Gullenov glasnogovornik, Alp Aslandogan, rekao je međutim da nisu zabrinuti.

''Erdogan je, zapravo, još prije dvije godine javno iznio zahtjev za izručenje i o tome se razgovaralo, ali do sada nije podnijet niti jedan službeni zahtjev. Sada međutim, stižu informacije da su to učinili, ali zbog nečega to i dalje nije prepoznato kao službeni zahtjev. Možda će ga i uvažiti, ali, sve dok se poštuje odgovarajuća procedura, bi nismo zabrinuti“, rekao je glasnogovornik Fetulaha Gullena.

Dodajmo da će osam turskih časnika i podčasnika koji su, posle neuspjelog puča u Turskoj, u subotu vojnim helikopterom prebjegli u Grčku i zatražili politički azil, u četvrtak u Ateni biti izvedeni pred sud, pod optužbom za ilegalni prelazak državne granice i druga dijela.

Kopirati
Drag cursor here to close