Multipolarni svijet

Što Putin kaže o svijetu?

Putin je uvjeren da je Šangajska organizacija za suradnju, zajedno s BRICS-om, glavni stub novog svjetskog poretka u nastajanju.
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2024. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promjene u svjetskom poretku se događaju brzo i nepovratno, multipolarni svijet već je postao stvarnost, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS), objavile su Nezavisne novine.

Realnost

"U sadašnjim uvjetima, kada se u svijetu događaju brze i nepovratne promjene, potrebna je aktivna proaktivna pozicija ŠOS u međunarodnim odnosima. Multipolarni svijet postao je realnost", rekao je ruski predsjednik.

Uvjeren je, dodaje on, da je Šangajska organizacija za suradnju, zajedno s BRICS-om, glavni stub novog svjetskog poretka u nastajanju. Upravo ta udruženja djeluju kao moćan pokretač za procese globalnog razvoja i uspostavljanja istinske multipolarnosti.

Kako je primijetio, nova arhitektura suradnje i sigurnosti u Euroaziji koju predlaže Rusija treba zamijeniti zastarjele eurocentrične i euroatlantske modele koji su davali jednostrane prednosti samo određenim državama.

Rusija pridaje veliki značaj suradnji u okviru Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS), ona se progresivno razvija na principima jednakosti i vodeći računa o međusobnim interesima, rekao je ruski predsjednik.

Solidan paket

"Rusija pridaje veliki značaj partnerskoj suradnji u okviru ŠOS. Sa zadovoljstvom konstatiramo da ta saradnja nastavlja da se progresivno razvija na principima jednakosti, uvažavanja međusobnih interesa, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženja kolegijalnih rešenja za hitna sigurnosna pitanja", rekao je Putin.

Napomenuo je kako je uz aktivno učešće kazahstanskih kolega "pripremljen zaista solidan paket dokumenata i odluka za usvajanje na sadašnjem vijeću".

"Njihova primjena će nesumnjivo pomoći jačanju uloge i utjecaja ŠOS. Pristupi zemalja ŠOS ključnim aspektima globalne i regionalne agende ogledaju se u Astanskoj deklaraciji koja je podnijeta na usvajanje na samitu. U njoj je dodatno naglašena posvećenost svih sudionika ŠOS formiranju pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na centralnoj ulozi UN, međunarodnom pravu i težnji suverenih država za uzajamno korisnim partnerstvom", naglasio je ruski predsjednik.

Sigurnost država-članica ŠOS ostaje prioritetni zadatak u radu organizacije, a za realizaciju ovog zadatka biće transformirana regionalna protuteroristička struktura ŠOS, dodao je Putin.

Protuteroristička struktura

"Naravno, jedan od prioritetnih zadataka u aktivnostima ŠOS bilo je i ostalo održavanje sigurnosti sudionika duž perimetra vanjskih granica. Upravo to je svrha odluka koje se danas donose da se regionalna protuteroristička struktura ŠOS transformira u univerzalni centar koji će se baviti čitavim nizom sigurnosnih prijetnji, kao i da se uspostavi za borbu protiv narkotika u Dušanbeu", primijetio je on.

Osim toga, Putin je naglasio da će borbi protiv separatizma i ekstremizma na prostoru ŠOS doprinijeti program suradnje u ovoj oblasti, odobren na summitu organizacije u Kazahstanu.

Putin je istaknuo da države ŠOS povećavaju upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama.

"Naše zemlje povećavaju upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Na primjer, njihov udio u komercijalnim transakcijama Rusije sa članicama organizacije već je premašio 92 posto u prva četiri mjeseca ove godine", precizirao je Putin.

Podsjetio je sudionike summita na ruski prijedlog za stvaranje vlastitog mehanizma plaćanja i obračuna u ŠOS i napomenuo da redovni sastanci ministara nadležnih za ekonomski blok i sastanci šefova ministarstava financija i centralnih banaka daju značajan doprinos razvoju trgovinskih i investicijskih veza na prostoru ŠOS.

O Ukrajini

Komentirajući situaciju oko Ukrajine, Putin je istaknuo da se Rusija oduvijek zalagala za mirno rješavanje ukrajinske krize.

"Rusija se uvijek zalagala za mirno političko-diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini – krize koja je nastala kao rezultat apsolutno drske politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita", rekao je.

Plan koji je Rusija predložila za Ukrajinu, ''uz spremnost Kijeva i Zapada, omogućit će momentalni prekid borbi i početak pregovora''.

"Sredinom lipnja predstavili smo još jednu opciju za rješavanje (sukoba u Ukrajini), koja bi, ukoliko bi ukrajinska strana, a što je najvažnije njeni zapadni sponzori, bili spremni da je prihvate, omogućila da bukvalno odmah prekinemo borbena djelovanja, sačuvamo ljudske živote i započnemo pregovore", naglasio je.

Dodao je kako na euroazijskom kontinentu i dalje postoje potencijalna žarišta sukoba, čije će širenje biti ispunjeno kaosom i nestabilnošću, prije svega, to je Bliski istok i posebno situacija u Pojasu Gaze.

O Pojasu Gaze

Govoreći o bliskoistočnoj temi, Putin je naveo da je kriza u Pojasu Gaze pokazala neuspjeh pojedinačnih pokušaja Amerike da nađe rješenje za reguliranje situacije na Bliskom istoku bez oslanjanja na odluke UN.

"Povijest je jasno pokazala neodrživost i kontraproduktivnost pojedinačnih pokušaja, između ostalog, Sjedinjenih Američkih Država da presjeku palestinski čvor, kao i odbijanja provođenja odluka UN koje jasno predviđaju stvaranje i mirnu koegzistenciju dvoje nezavisnih i suverenih država – Izraela i Palestine", rekao je Putin.

Kako je naveo, pitanja koja se odnose na osiguravanje bezbjednosti i stabilnosti kako na euroazijskom prostoru, tako i u široj globalnoj razmjeri, zahtijevaju aktivno sudjelovanje ŠOS i njenih država članica, prenose ruski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close