Bliski istok

Stotine mrtvih u napadu na Hezbolah, svijet poziva na smirivanje sukoba

Nakon petog vala izraelskih zračnih napada, deseci tisuća njih krenuli su u bijeg prema Bejrutu kako bi pronašli sigurnije mjesto. Izrael tvrdi da je gađao 1600 Hezbolahovih ciljeva, dok je Hezbolah uzvraćao raketiranjem sjevernog Izraela.
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2024. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Stotine mrtvih u napadu na Hezbolah, svijet poziva na smirivanje sukoba

Izraelska vojska optužila je Hezbolah zbog velikog broja žrtava u jučerašnjem masovnom izraelskom napadu na južni Libanon i dolinu Bekaa.

Nakon petog vala izraelskih zračnih napada, deseci tisuća njih krenuli su u bijeg prema Bejrutu kako bi pronašli sigurnije mjesto. Izrael tvrdi da je gađao 1600 Hezbolahovih ciljeva, dok je Hezbolah uzvraćao raketiranjem sjevernog Izraela.

SAD: Treba spriječiti eskalaciju između Izraela i Hezbolaha

Sjedinjene Američke Države ne podupiru eskalaciju sukoba koja se događa posljednjih dana između Izraela i Hezbolaha, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta, a prenosi Reuters.

Ne mogu se sjetiti, barem ne u posljednje vrijeme, da je bilo kakva eskalacija ili intenziviranje sukoba dovelo do deeskalacije. Stabilizacija se na takav način ne može dogoditi, rekao je dužnosnik navodeći kako će Washington intenzivno razgovarati sa svojim saveznicima o konkretnim idejama da se situacija smiri i spriječi proširenje rata, prenosi Hina.

Broj poginulih u izraelskim zračnim napadima na Libanon porastao je na 492. Među njima je 35 djece i 58 žene, objavio je Libanon. Ranjenih je, po najnovijim podacima, 1645. Izraelska vojska izvela je nekoliko valova zračnih napada na ciljeve povezane s Hezbolahom na jugu zemlje, u Bejrutu i u dolini Bekaa. Izrael je upozorio civile da napuste područje u blizini Hezbolahovih položaja i rezidencija. Kako Izrael širi napade, sve više Libanonaca bježi s juga zemlje.

Približavajući se sveopćem ratu, Izrael je pokrenuo svoj najrašireniji val napada iz zraka protiv Hezbollaha. Libanonske građane upozorio je i pozvao ih na evakuaciju područja u kojima proiranska šiitska militantna skupina navodno skladišti oružje.

Najmanje tri stotine ciljeva gađao je Izrael, u predvečerje i glavni grad Libanona - Beirut. Jasno je kako preciznost nikad nije savršena. Sasvim sigurno su, osim skladišta oružja Hezbollaha i njegovih članova, kao i uvijek u ratovima, stradali i civili. Brojke rastu - libanonsko minstarstvo zdravstva tvrdi kako je 492 ubijenih, 16450 je ranjenih, objavio je BBC. Među njima su žene i djeca, medicinsko osoblje. Izrael tvrdi kako je izdao upozorenja kako su napadi iz zraka na kuće u kojima je "Hezbollah sakrio oružje" - jednostavno neizbježni.

Istodobno, Hamas je odbio najnoviji nacrt primirja u Gazi. Kažu da se dokument koji su sastavile Sjedinjene Države temelji na izraelskom prijedlogu.

Kopirati
Drag cursor here to close