Španjolska

Sudska kazna zbog transfuzije krvi Jehovinom svjedoku

Jehovini svjedoci vjeruju da je protivno Božjoj volji da primaju krv i zato odbijaju transfuziju krvi.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2024. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava kaznio je Španjolsku s 26.000 eura u predmetu koji uključuje pripadnicu Jehovinih svjedoka koja je protiv svoje volje primila transfuziju krvi tijekom operacije.

Sud u Strasbourgu jednoglasno je presudio da je došlo do "kršenja člana osam (pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života) Europske konvencije o ljudskim pravima u svjetlu člana devet (sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti)''.

Pored odštete od 26.000 eura, Španjolska će morati platiti i sudske troškove, prenio je AFP.

Slučaj se odnosio na transfuziju krvi danoj protiv njene volje Rosi Edelmiri Pindo Mulli, državljanki Ekvadora koji živi u Španjolskoj, tijekom hitne operacije.

"S obzirom na situaciju u kojoj je slučaj bio hitan, u bolnici nije poštovan uobičajeni protokol dobivanja suglasnosti", obznanio je sud.

Jehovini svjedoci vjeruju da je protivno Božjoj volji da primaju krv i zato odbijaju transfuziju krvi.

U ožujku 2020. godine Pindo Mulla je podnijela žalbu Europskom sudu za ljudska prava, koji odlučuje o kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima u 46 država članica Vijeća Europe.

Ona je rekla agenciji AFP da je "veoma sretna što je pravda zadovoljena" i izrazila nadu da će presuda "omogućiti da se prava drugih ljudi poštuju u budućnosti", prenijela je Srna.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close