Nakon povlačenja Bidena

Sve više demokrata podupire Kamalu Harris

Potpredsjednica Kamla Harris koju je podržao i kao svoju potencijalnu nasljednicu, hvalila je Bidenovo nasljeđe.
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2024. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan nakon povlačenja Joea Bidena iz predsjedničke utrke, sve više članova Demokratske stranke podupiru sadašnju potpredsjednicu Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju koja bi se na izborima u studenome suprotstavila Donaldu Trumpu.

U svom prvom javnom obraćanju, nakon objave predsjednika Joea Bidena da odustaje od predsjedničke utrke, potpredsjednica Kamla Harris koju je podržao i kao svoju potencijalnu nasljednicu, hvalila je Bidenovo nasljeđe.

''Naslijeđe Joea Bidena u protekle tri godine nema premca u modernoj povijesti. U samo jednom mandatu nadmašio je nasljeđe većine predsjednika koji su služili dva mandata. Prvi put sam upoznala predsjednika Bidena preko njegovog sina Beaua. Njegovo poštenje, integritet, predanost vjeri i obitelji, veliko srce i duboka ljubav prema našoj zemlji'', kazala je Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a, javlja HRT.

Kraj Bidenove duge političke karijere

Samo nekoliko tjedana nakon debate u kojoj se gubio, davao besmislene odgovore i puštao Trumpa da iznosi neistine, aktualni predsjednik odustao je od nove utrke. Tjednima je pokušavao dokazati da je u stanju nastaviti kampanju i voditi zemlju, odolijevajući pozivima stranačkih dužnosnika, donatora, pa čak i najbližih suradnika da odustane.

''Bila je to loša epizoda. Nema naznaka da je riječ o bilo kakvom ozbiljnom stanju. Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoje instinkte tijekom priprema i imao sam lošu noć'', rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Ali u to je malo tko više vjerovao. Nakon poraznih rezultata predizbornih anketa, objavio je kraj svoje 52 godine duge političke karijere. U Bijeloj kući ostaje do 20. siječnja 2025., kada mu i službeno istječe mandat.

"Bila mi je najveća čast služiti kao vaš predsjednik. Iako sam namjeravao tražiti novi mandat, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odustanem i usredotočim se na obavljanje predsjedničkih dužnosti do kraja mandata", stoji u priopćenju predsjednika SAD-a.

Demokrati u nezavidnom položaju

Taj dramatični obrat, malo više od stotinu dana uoči izbora, stavio je demokrate u nezavidan položaj. Vrijeme curi dok se traži novi kandidat ili kandidatkinja za ulazak u arenu s Trumpom. Biden je na odlasku otvorio vrata Kamali Haris za ulazak u Bijelu kuću, nakon čega je nekoliko stotina demokrata objavilo da prihvaća predsjednikov prijedlog.

''Mislim da će Kamala Harris u ovu utrku unijeti magični faktor X, koji će potaknuti birače diljem zemlje, kojima je stalo do prava žena na izbor, kontrole nošenja oružja i pravednosti u našem društvu'', rekao je Edward Markey, senator iz Massachusettsa.

Ipak, nema jamstva da će se stranka koja se odrekla Bidena složiti s njegovim prijedlogom da Haris postane nova kandidatkinja. Među potencijalnim Bidenovim nasljednicima spominjali su se, među ostalima, guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Pensilvanije te ministar prometa Pete Buttigieg.

''Nekoliko vodećih demokrata već odustaje govoreći da neće tražiti nominaciju. Tako da će Kamala Harris moći resetirati ovu kampanju. Mislim da će njezina vjerojatna nominacija dovesti demokrate u jaku poziciju i da će biti vrlo konkurentna u ključnim državama Srednjeg zapada: Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu'', kazao je Darrell M. West, politički analitičar Brooking instituta.

Trump će morati preusmjeriti fokus u kampanji

Na društvenim mrežama Donald Trump opisao je Bidena kao najlošijeg predsjednika u američkoj povijesti te dodao kako su svi oko njega znali da je nesposoban.

''Neka bude nominirana Kamala. Ona je koautorica i suvlasnica politike Bidenove administracije. I ona sama odgovorna je za sve promašaje takve politike'', rekao je Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma SAD-a.

Birači demokrata ne misle tako.

''Navijam za Kamalu. Voljela bih vidjeti gore jednu ženu. Mislim da je nevjerojatno oštra. Dobro govori. Ima stvarno solidno iskustvo, a budući da je radila s Bidenom, mislim da zna u kojem smjeru zemlja treba ići'', rekla je Jill Homme, Washington.

''Mislio sam da će Trump pojesti Bidena i jest. Joe je sjajan predsjednik, učinio je mnogo za našu zemlju, ali je prestar'', rekao je Arthur Downard, Portland.

''Za mene je najvažnije da Trump ne uđe u Bijelu kuću. Tako da ću glasati za demokrate bez obzira na tko bude nominiran'', otkrio je David Brown, Washington.

Bidenovo je odustajanje i u ostatku svijeta vijest broj 1. Dok saveznici šalju izraze poštovanja, iz Moskve poručuju da su usredotočeni na Ukrajinu i da im hirovita američka politika nije prioritet. Benjamin Netanyahu dolazi sutra u Washington kako bi u Kongresu poručio da će Izrael ostati ključni američki saveznik na Bliskom istoku.

Kopirati
Drag cursor here to close