Stokholm

Švedska dopustila spaljivanje Kur'ana ispred Turskog veleposlanstva

To bi moglo zakomplicirati švedske napore da uvjeri Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju održati demonstracije u švedskoj prijestolnici, prenosi AFP.
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2023. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. siječnja organizira prosvjed ispred turskog veleposlanstva u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gdje namjerava spaliti Kur'an, javlja Radio Slobodna Europa.

To bi moglo zakomplicirati švedske napore da uvjeri Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju održati demonstracije u švedskoj prijestolnici, prenosi AFP.

To bi moglo zakomplicirati odnose

Turska odbija odobriti kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplicirale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbjesnile tursku vladu zbog vješanja lutke s likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošli tjedan.

Tenzije bi mogle dodatno porasti ako antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turskog veleposlanstva. Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, već je organizirao slične prosvjede u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Sloboda govora

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora, ali nije želio da komentira o tome kako će Paludanov prosvjed, koji je odobrila policija, utjecati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu također planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turskog veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close