Sve glasnije o svjetskom ratu

Nova upozorenja za rat Zapada s Rusijom - Sprema se razarajući odgovor zbog oružja

Politico je pak, pozivajući se na američke izvore, objavio kako je predsjednik SAD-a Joe Biden potajno dao Ukrajini dopuštenje za napad…
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2024. u 10:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske, Viktor Orban, rekao je kako je Europa ušla u srednju fazu pripreme za rat s Rusijom i da se sve više uvlači u oružani sukob u Ukrajini.

Orban je za radio-postaju Kosut rekao kako vidi sve više znakova da se EU i NATO pripremaju za vojnu akciju kao i da se "ulazak u rat ne dešava u jednom koraku", prenio je TASS.

Tri faze

"Postoje tri faze: diskusija, priprema i uništenje. Sada završavamo diskusiju i u fazi smo pripreme. Udaljeni smo nekoliko centimetara od uništenja", upozorio je Orban koji je i prošlog tjedna rekao kako se Europa priprema na rat s Rusijom.

''Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjeg vremena i vremena kada su se vršile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat'', rekao je prošlog tjedna Orban navodeći da su u Bruxellesu u tijeku pripreme radnih skupina o tome kako bi NATO mogao sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Istodobno, njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 500 milijuna eura.

Paket sadrži rakete, artiljeriju, dronove i rezervne dijelove, prenijela je agencija DPA.

"Nastavit ćemo vas podržavati u ovoj obrambenoj kampanji", rekao je Pistorius na sastanku s ukrajinskim ministrom obrane Rustemom Umerovim te dodao da su neki od materijala već spremni za isporuku.

Tajno dopuštenje Bidena

Ministar vanjskih poslova Norveške, Espen Barth Eide, izjavio je da smatra kako je prihvatljivo da Kijev koristi oružje dobiveno od Zapada za gađanje vojnih meta na ruskoj teritoriji.

"Vjerujemo da Ukrajina, u skladu s međunarodnim zakonom, ima jasno pravo da napadne Rusiju unutar te zemlje. Ukrajina može da koristi oružje dobiveno od zapadnih zemalja protiv vojnih meta povezanih sa ruskom specijalnom vojnom operacijom", rekao je Eide za norveški medijski servis NRK.

On je takvu situaciju nazvao "savršeno normalnom" tijekom sukoba.

Politico je pak, pozivajući se na američke izvore, objavio kako je predsjednik SAD-a Joe Biden potajno dao Ukrajini dopuštenje za napad američkim oružjem na teritorij Rusije, ali isključivo u blizini područja Harkiva.

Republikanska predstavnica u američkom Kongresu, Marjorie Taylor Greene, kritizirala Bidena zbog toga i nazvala ga "ludim".

"Biden je tajno dao dozvolu Ukrajini da gađa mete unutar Rusije američkim oružjem. To je eskalacija koja može da vodi k izravnom ratu s Rusijom. Joe biden nije samo dementan - on je lud! SAD treba da se zalažu za mir, a ne za svjetski rat", napisala je Green na platformi X.

Odgovor Rusije

''Ukrajina i njezini saveznici dobit će razarajući odgovor na potencijalnu upotrebu zapadnog dalekometnog oružja na ruskoj teritoriji, što bi dovelo do umiješanosti NATO-a u sukob'', upozorio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ukrajina i njezini saveznici iz Alijanse dobiće odgovor takve razarajuće snage da NATO jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob", napisao je Medvedev na Telegramu.

Naveo je kako se vojni sukob sa Zapadom razvija u skladu s najgorim scenarijem i da postoji konstantna eskalacija kada se radi o snazi primjenjivog NATO oružja, te stoga nitko ne može isključiti mogućnost ulaska sukoba sa Zapadom u konačnu fazu.

"Zapadne zemlje koje navodno 'odobravaju upotrebu' njihovog dalekometnog oružja na ruskoj teritoriji - bez obzira govorimo li o starim ili novim dijelovima naše zemlje - moraju jasno da razumiju sljedeće: sva njihova vojna oprema i svi stručnjaci koji se bore protiv nas bit će uništeni i na teritoriji nekadašnje Ukrajine i drugih zemalja ukoliko se odatle izvrše napadi na rusku teritoriju", naglasio je Medvedev.

Dodao je kako "pojedinačna" pomoć članica Alijanse Kijevu koja je usmjerena protiv Rusije predstavlja ''ozbiljnu eskalaciju sukoba''.

Fatalna greška

Zamjenik predsjedatelja ruskog Vijeća sigurnosti, Dmitrij Medvedev, rekao je pak kako bi zapadne zemlje mogle imati loš proračun u vezi sa Rusijom kada se radi o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja i to da bi bila fatalna greška.

"Upotreba taktičnog oružja također može biti pogrešno proračunata. To bi bila fatalna greška. Uostalom, kao što je ruski predsjednik ispravno napomenuo, europske zemlje su veoma gusto naseljene. A za one neprijateljske zemlje čije su teritorije dalje od zone pokrivenosti taktičkim nuklearnim oružjem, konačno postoji strateški potencijal", napisao je Medvedev na Telegramu.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to koliko Zapad tvrdi da Rusija neće upotrijebiti nestrateško nuklearno oružje, "život je mnogo gori od njihovog neozbiljnog rasuđivanja".

Mirovna konferencija već propala?

S druge strane, glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg izjavio je za list The Economist da članice Alijanse trebaju razmotriti može li Ukrajina koristiti zapadno oružje za napade na rusku teritoriju, ali je tijekom sjednice Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza naglasio da u Ukrajini ne trebaju biti NATO snage na terenu jer bi, u suprotnom, bilo teško držati blok izvan sukoba.

Iako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak  sugerirao da bi Kina mogla organizirati mirovnu konferenciju na kojoj bi mogle sudjelovati Rusija i Ukrajina, iz kineje poručeno kako je odbijen poziv na mirovnu konferenciju o Ukrajini jer nije pozvan ruski predsjednik Vladimir Putin.

Mirovnoj konferenciji o Ukrajini će domaćin biti Švicarska sljedećeg mjeseca, potvrdila su četiri izvora koja su izravno upoznata s tim pitanjem.

Neutralna švicarska vlada traži široki odaziv iz različitih dijelova svijeta na summit 15. i 16. lipnja, za koji se Bern nada da će otvoriti put mirovnom procesu u Ukrajini.

No, Moskva nije pozvana pa je Kina izvijestila diplomate da uvjeti koji nisu ispunjeni uključuju da bi konferenciju trebale priznati i Rusija i Ukrajina, da bi sve strane trebale ravnopravno sudjelovati i da je potrebna poštena rasprava o svim prijedlozima, rekao je jedan od izvora.

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obje strane uz jednako sudjelovanje svih strana, rekao je ranije kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close