Izvještaj

Trump sakrio više od 100 poklona

Navedeno je da savezni dužnosnici nisu uspjeli locirati Trumpovu sliku u prirodnoj veličini koju je, prema internoj prepisci Bijele kuće, naručio predsjednik Salvadora…
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2023. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nije prijavila više od 100 poklona stranih država u vrijednosti većoj od četvrt milijuna dolara, navedeno je u izvještaju američke vlade.

Nekoliko poklona nestalo je iz Bijele kuće, kao što je Trumpova slika u prirodnoj veličini koju je dobio od predsjednika Salvadora i palice za golf od premijera Japana, prenosi danas Guardian.

Foto: PR / Donald Trump i Melania Trump

Izvještaj navodi brojne neprijavljene predmete, među kojima je 16 poklona iz Saudijske Arabije ukupne vrijednosti više od 45.000 dolara, među kojima je i bodež u vrijednosti 24.000 dolara, kao i 17 poklona iz Indije koji uključuju skupe manžete, vazu i model Tadž Mahala od 4.600 dolara.

Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zahtjeva da pokloni iznad 480 dolara koje su strani dužnosnici dali predsjedniku, potpredsjedniku i njihovim porodicama moraju biti prijavljeni State Departmentu.

U izvještaju Predstavničkog doma demokrata, koji se poziva na evidenciju State Departmenta, navodi se da je broj poklona koje su prijavili Trump i njegova obitelj manji od broja koji su objavili prethodni predsjednici.

Iako je Bijela kuća prijavila neke poklone State Departmentu između 2017. i 2019. godine, nije prijavila više od 100 stranih poklona ukupne vrijednosti preko 250.000 dolara, stoji u izvještaju, prenio je Tanjug.

Također je navedeno da savezni dužnosnici nisu uspjeli locirati Trumpovu sliku u prirodnoj veličini koju je, prema internoj prepisci Bijele kuće, naručio predsjednik Salvadora i koju je isporučio američkom veleposlanstvu u Salvadoru kao poklon Trumpu neposredno prije izbora 2020.

Američki veleposlanik u Salvadoru je, kako se navodi, upozorio američke dužnosnike o poklonu i zatražio pomoć za njegovu isporuku.

U izvještaju se ističe da „ne postoje zapisi o raspolaganju slikom“ od strane Nacionalne uprave za arhive i evidenciju ili Uprave za opće službe, ali da neki zapisi ukazuju na to da je možda prebačena na Floridu u srpnju 2021. kao osobno vlasništvo Trumpa.

Tisuće dolara u palicama za golf koje je Trumpu 2018. i 2019. dao Shinzo Abe, tadašnji premijer Japana, također se nisu evidentirani.

Foto:Getty / Donald i Melania Trump 

Izvještaj na 15 stranica je rezultat jednogodišnje istrage o Trumpovom propustu da prijavi strane poklone dok je bio na vlasti.

''Današnji preliminarni nalazi ponovo ukazuju na drsko nepoštovanje vladavine prava od strane Trumpove administracije i njezino sustavno pogrešno rukovanje velikim poklonima stranih vlada, uključujući mnoge raskošne personalizirane poklone koji znatno premašuju zakonsku granicu vrijednosti, ali nikada nisu prijavljeni – neki koji još uvijek nedostaju danas'', naveo je kongresmen Jamie Raskin u priopćenju.

Raskin je također rekao da će komitet ''ostati posvećen praćenju činjenica kako bi utvrdio u kojoj mjeri je bivši predsjednik Trump prekršio zakon ili ustav kada nije prijavio poklone i preuzeo vrijedne predmete bez plaćanja fer tržišne cijene za njih''.”

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung, izdao je priopćenje u kojem tvrdi da su ''mnogi artikli primljeni ili prije ili poslije administracije“, prenosi Guardian.

 

Kopirati
Drag cursor here to close