Situacija nakon početka rata u Ukrajini

U Bruxellesu počeo izvanredni NATO summit

Na marginama samita, šefovi država i vlada su od jučer uveče počeli da održavaju bilateralne sastanke u Bruxellesu. Očekuje se da će neki biti održani i nakon summita.
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2022. u 11:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije, počeo je izvanredni samit lidera zemalja NATO-a, kojem prisustvuju šefovi država i vlada zemalja članica.

Lideri 30 zemalja članica NATO-a sastali su se u Bruxelles kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Europi.

Na marginama samita, šefovi država i vlada su od jučer uveče počeli da održavaju bilateralne sastanke u Bruxellesu. Očekuje se da će neki biti održani i nakon summita.

Očekuje se da se liderima obrati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će, shodno najavama, zatražiti proglašenje zone zabrane letova u Ukrajini nabavkom sustava protuzračne odbrane.

To je izvanredni samit, a najavio ga je prije dva tjedna glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO je u studenom prošle godine počeo povećavati vojno prisustvu na istoku Europe, što je bio odgovor na gomilanje ruske vojske na granicama Ukrajine. Taj proces jačanja prisustva NATO-a dodatno je intenziviran nakon 24. veljače i početka ruskog napada na Ukrajinu.

Borbene jedinice NATO-a raspoređene su u baltičkim zemljama, kao i u Rumuniji u kojoj do sada nisu bile.

Prema informacijama koje je Stoltenberg dao prije dvije sedmice, u okviru mjera poduzetih protiv Rusije, 130 mlaznjaka NATO-a u visokoj je pripravnosti, 200 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana i tisuće dodatnih vojnika nalaze se u i blizu istočne Europe.

NATO je prvi put u svojoj povijesti mobilisao i Snage za brzo reagiranje.

Ministri obrana članica NATO-a održali su 16. ožujka vanredni sastanak koji je bio svojevrsna priprema današnjeg samita lidera, među kojima je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. veljače, najmanje 977 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.594 ranjeno, priopćile su Ujedinjene nacije.

Istovremeno, više od 3,6 milijuna Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close