Ostali samo dugmići...

Ukrajinci dronom raznijeli jedno od najmoćnijih i najskupljih ruskih vojnih vozila

Ruska mreža troposferskih radioprijamnika u mnogo čemu ovisi o posebnim relejnim vozilima koja, su pozicionirana desetinama ili stotinama kilometara između prve crte i različitih vojnih stožera.
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2024. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinci su dronom pogodili i uništili jedno od najvrijednijih vozila u ruskoj vojsci a riječ je o modernoj mobilnoj stanici za komunikaciju R-416GM, prenosi Forbes.

Za razliku od većine zapadnih vojski, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima.

Iz tog razloga oni se oslanjaju na alternativu satelitskom radiju, a to su zemaljski radioprijamnici čiji se signali odbijaju od troposfere, sloja atmosfere ispunjenog parom s prosječnom nadmorskom visinom od oko 15 kilometara.

Relejna vozila

Ruska mreža troposferskih radioprijemnika u mnogom ovisi o posebnim relejnim vozilima koja, su pozicionirana desetinama ili stotinama kilometara između prve crte i različitih vojnih stožera.

Oni primaju i ponovno šalju slabe signale koji zrače iz troposfere.

Ova specijalna vozila iznimno su skup i dragocjen primjerak vojne opreme.

Ovog četvrtka tim ukrajinskih komandosa uništio je udarom eksplozivnih dronova jedno takvo vozilo tipa R-416GM.

"Po prvi put u povijesti ovog rata, ukrajinski specijalni operateri uništili su R-416GM, modernu rusku mobilnu komunikacijsku stanicu", pohvalili su se iz ukrajinskog ministarstva.

Šum u komunikaciji

Uništenje jednog vozila R-416GM, od desetaka sličnih koje su Rusi postavili duž cijele linije fronte, zasigurno neće značajno poremetiti ruske komunikacije.

Međutim, ako Ukrajinci uspiju pronaći i uništiti više radio-relejnih vozila poput starijih R-142 i novih tipa R-419L1 uz R-416GM, onda bi mogli početi značajni prekidi u komunikaciji između postrojbi i zapovjedništva.

Inače, ruska radio-relejna vozila su impresivni sustavi.

Video: R-416GM, moderna ruska mobilna komunikacijska stanica

R-142, rusko glavno relejno vozilo tijekom kasnijih desetljeća Hladnog rata, imalo je čak pet odvojenih radio-postaja dugog dometa u jednom kamionu GAZ-66 od 3,5 tona s prostorom za do pet članova posade.

Vojni analitičari ukrajinske publikacije Militarni analizirali su slike koje su objavile ukrajinske snage i tvrde da uništeni ruski sistem komunikacija pripada ruskoj grupi koja izvršava zadatke u oblasti Harkova na teritoriji Belgorodske oblasti, objavio je portal oruzjeonline.

Kopirati
Drag cursor here to close