Žestoki udar

Ukrajinci izvršili udar na rusku bazu u kojoj su bili dronovi Shahed

Fotografije koje je objavila ukrajinska mornarica uslijedile su nakon izvješća o velikoj eksploziji u blizini ruskog aerodroma u južnoj regiji Krasnodar.
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2024. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinci tvrde kako su uništili rusko skladište korišteno za lansiranje dronova iranske proizvodnje Shahed, kao i obuku kadeta za njihovo korištenje.

Fotografije koje je objavila ukrajinska mornarica uslijedile su nakon izvješća o velikoj eksploziji u blizini ruskog aerodroma u južnoj regiji Krasnodar.

Moskva još nije komentirala ove tvrdnje, ali je izjavila kako je tijekom noći s četvrtka na petak oborila nekoliko dronova u regiji.

Dronovi Shahed

Mornarički dužnosnici u Kijevu kazali su kako je broj instruktora za obuku i kadeta koji su učili upravljati iranskim dronovima Shahed ubijen u napadu, za koji su rekli da se dogodio u petak navečer, piše BBC.

U objavi na Telegramu, mornarički dužnosnici u Kijevu potvrdili su kako je ova operacija bila planirana i provedena uskoj u suradnji s ukrajinskim obavještajnim agencijama.

Baza se nalazila na Azovskom moru nasuprot okupiranom ukrajinskom gradu Mariupolju, potvrdili su podaci Planet Labsa - američke tvrtke koja je snimila fotografije.

"Nove satelitske slike potvrđuju uništenje objekata za skladištenje i pripremu dronova Shahed-136/Geran-2, zgrada za obuku, kontrolnih i komunikacijskih točaka tih UAV-ova, smještenih u Krasnodarskom kraju, u noći 21. lipnja," napisali su mornarički dužnosnici u svojoj objavi na Facebooku.

Dva skladišta

Fotografije objavljene na društvenim mrežama navodno prikazuju dva velika skladišta presječena cestom koja vode u smjeru sjever-jug.

Naknadne fotografije snimljene u subotu pokazale su kako je jedno skladište uništeno, dok je drugo pretrpjelo značajnu štetu.

Kremlj je u petak kazao kako je oborio čak 114 dronova tijekom ukrajinskog napada na rafinerije nafte i vojne ciljeve na jugu zemlje.

Dužnosnici su potvrdili kako je jedna osoba poginula od krhotina, ali nisu spomenuli taj napad na bazu dronova.

Napad na Krim

U subotu su ruski dužnosnici u okupiranom Krimu kazali kako su tri osobe, uključujući dvoje djece, poginule u ukrajinskom raketnom napadu na plažu na poluotoku.

Mikhail Razvozhaev, kojeg je Moskva postavila za regionalnog guvernera 2020. ,rekao je kako je gotovo 100 ljudi ozlijeđeno od fragmenata raketa u napadu na Uchkuyevku blizu Sevastopolja.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je pet projektila uništeno protuzračnom obranom, ali su krhotine od eksplozija pale na obalne područje.

Dužnosnici su rekli kako se radi o projektilima američke proizvodnje ATACMS - koji su sposobni dosegnuti duboko u teritorij pod ruskom kontrolom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close