Regija Kursk

Ukrajinci nezaustavljivo napreduju u Rusiji, oglasio se Zelenski: "Rat se vraća kući"

ISW kaže da su do 12. kolovoza ukrajinske snage napredovale "otprilike 800 četvornih kilometara".
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2024. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svom najnovijem izvješću američki think tank Institut za ratne studije (ISW) kaže da bi Ukrajina mogla kontrolirati gotovo 800 kvadratnih kilometara ruskog teritorija u regiji Kursk – a ne 1000, koliko je jučer rekao vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske.

ISW kaže da su do 12. kolovoza ukrajinske snage napredovale "otprilike 800 četvornih kilometara".

Međutim, "ISW ne procjenjuje da ukrajinske snage kontroliraju cijeli teritorij unutar maksimalističke procjene ukrajinskog napredovanja", stoji u izvješću.

Zelenski: "Rat se vraća kući"

"Rusija je donijela rat drugima, a sada se vraća kući", rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. U svom jučerašnjem redovnom večernjem obraćanju Zelenski je rekao da je "jedino pošteno uništiti ruske teroriste tamo gdje jesu, odakle pokreću svoje udare".

"Vidimo koliko ovo može biti korisno za dosezanje mira. Rusiju se mora prisiliti na mir ako Putin tako jako želi nastaviti ratovati", dodao je. Zelenski je rekao da ga je vrhovni zapovjednik Olesksandr Sirski izvijestio o "operaciji u regiji Kursk" te da je 1000 kvadratnih kilometara ruskog teritorija sada pod kontrolom Ukrajine.

Izjave Sirskog i Zelenskog bile su prvi put da je neki visoki ukrajinski dužnosnik izričito spomenuo ukrajinski upad u Kursk.

"Ukrajinska vojska sprema nova iznenađenja nakon upada u Kursk"

Ukrajinska zastupnica rekla je kako je "sigurna" da ukrajinsko vojno zapovjedništvo ima "mnoga iznenađenja" nakon šokantne invazije na rusku regiju Kursk.

Kira Rudik rekla je Jayne Secker za Sky News da je ofenziva bila "veliko iznenađenje" za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove saveznike i da je cilj Ukrajine pokazati svijetu da Rusija "nije nepobjediva".

Upitana boji li se da bi potencijalni prelazak Ukrajine s obrane u ofenzivu mogao dovesti zapadnu potporu u pitanje, Rudik je odgovorila: "Koristimo različite instrumente kako bismo natjerali Rusiju da zaustavi rat. U dvije i pol godine naši zapadni partneri nisu uspjeli izvršiti dovoljan pritisak na Rusiju da nas prestane ubijati, tako da radimo ono što možemo kako bismo bili sigurni da će Putin u jednom trenutku odlučiti povući svoje snage".

Rusi sve jače napadaju na istoku Ukrajine

Ruske snage pojačale su svoje napade kod Pokrovska u istočnoj Ukrajini u posljednja 24 sata, priopćila je danas ukrajinska vojska izvijestivši o najvećem dnevnom broju bitaka u tom području u zadnjih tjedan dana.

Intenziviranje napada dolazi nakon što je Ukrajina izvela iznenadni prekogranični upad u rusku regiju Kursk, što neki vojni analitičari vide kao pokušaj odvraćanja ruskih snaga od njihovih glavnih ofenziva na istoku. Ruske snage već mjesecima pokušavaju napredovati prema logističkom središtu Pokrovsku, koji je pod kontrolom Ukrajine, postupno napredujući i koristeći prednosti većeg broja vojnika, izvijestio je Reuters.

U dnevnom izvješću glavni stožer ukrajinske vojske naveo je da su zabilježene 52 bitke na frontu u Pokrovsku, što je vidljivo povećanje u odnosu na brojke između 28 i 42 dnevno, koje su prijavljene tijekom prošlog tjedna. Ukrajina je posljednji put izvijestila o više bitaka od toga u prvim danima kolovoza, prije nego što su ukrajinske snage pokrenule svoj prekogranični napad na regiju Kursk.

Ruski obavještajci: Zelenski poduzima lude mjere, moglo bi eskalirati daleko izvan granica Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir poduzima "lude mjere koje prijete eskalacijom daleko izvan Ukrajine", kaže Ruska obavještajna služba (SVR), a prenose ruski državni mediji.

"Zelenski poduzima lakomislene korake koji prijete eskalacijom daleko izvan granica Ukrajine", stoji u priopćenju SVR-a, koji optužuje Zelenskog za "nepromišljene poteze koje povlači jer mu je prvenstveno stalo do očuvanja vlastite pozicije moći".

Kopirati
Drag cursor here to close