Portugal, Sjeverna Makedonija, Bugarska...

Vatrogasci se bore sa požarima širom Europe

Šumski požari izazvani visokim temperaturama izazivaju pustoš širom Europe, a Portugal, Sjeverna Makedonija i Bugarska su među najteže pogođenim u posljednjih nekoliko dana.
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2024. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima širom Europe, a Portugal, Sjeverna Makedonija i Bugarska suočene su s velikom štetom i evakuacijama, javili su lokalni mediji u utorak, prenosi Anadolu. 

Šumski požari izazvani visokim temperaturama izazivaju pustoš širom Europe, a Portugal, Sjeverna Makedonija i Bugarska su među najteže pogođenim u posljednjih nekoliko dana.

U Portugalu, požar u blizini glavnog grada Lisabona doveo je do hospitalizacije najmanje 14 osoba, uključujući 11 vatrogasaca, zbog udisanja dima.

Prema pisanju medija, požar, koji je izbio u popodnevnim satima, stavljen je pod kontrolu u roku od nekoliko sati.

Preko 300 vatrogasaca, 93 vozila i osam kanadera angažovano je u borbi protiv požara.

Oštećen je konjički centar, što je rezultiralo evakuacijom 30 konja.

U Sjevernoj Makedoniji i dalje gori sedam šumskih požara, a vatrogasne ekipe se s vatrenom stihijom bore skoro dva tjedna.

Situacija je posebno teška na planini Serta, između gradova Štip i Negotino, gdje je oko 30 kilometara kopna zahvaćeno plamenom.

Vlasti su u to područje rasporedile dva policijska helikoptera, vojni helikopter, 60 policajaca specijalne službe i 100 pripadnika vojske.

Bugarska je takođe ozbiljno pogođena, a šumski požari u opštini Boljarovo, koja se graniči sa Turskom, stavljeni su pod kontrolu nakon sedam dana gašenja.

Vatra je zahvatila oko 73 kilometra zemljišta, nanijevši značajnu štetu selu Voden, gdje su mnogi stanovnici ostali bez domova.

Visoke temperature i jak vjetar otežali su upravljanje situacijom.

Za pogođene požarom postavljen je privremeni smještaj, uključujući sedam mobilnih kućica opremljenih krevetima, kuhinjskim priborom i priborom za domaćinstvo.

Pored ovih regiona, požari i dalje gori u Grčkoj u blizini granice s Bugarskom, posebno oko sandanskih sela Petrovo i Golešovo.

Kopirati
Drag cursor here to close