Macron časti

Večera od pola milijuna eura

U svojoj zdravici, francuski predsjednik je rekao da zna da će i pored Brexita i starih veza nastaviti da zajedno pisati dio povijesti starog kontinenta.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potrošio je skoro 475.000 eura na raskošnu večeru za kralja Charlesa III i kraljicu Camilu prošle godine, čime je napravio "veliku rupu" godišnjem proračunu, objavio je najviši revizorski sud Francuske.

Macron je prošlog rujna priredio raskošnu večeru u dvorcu Versailles za britanskog kralja i njegovu suprugu, a na meniju su se našli plavi jastog, veoma skupa i kvalitetna francuska perad Bresse, veliki izbor francuskih i engleskih sireva, piše Independent.

Ta večera je koštala ukupno 474.851 eura, uključujući troškove od 166.193 eura za ugostitelje i 42.515 eura za piće.

Na večeri, kojoj su prisustvovali i glumac Hugh Grant, glazbenik Mick Jagger i nogometni trener Arsene Wenger i drugi uzvanici, kralj Charles III je rekao Macronu da njegova velikodušnost duha podsjeća na počasti odane u Francuskoj pokojnoj kraljici Elizabeti, prenosi Tanjug.

Video: King Charles III Meets France

U svojoj zdravici, francuski predsjednik je rekao da zna da će i pored Brexita i starih veza nastaviti da zajedno pisati dio povijesti starog kontinenta.

U međuvremenu, u želji da uvjeri New Delhi da kupi više francuskih podmornica i borbenih zrakoplova, Macron je također organizirao svečanu večeru u čast premijera Narendre Modija u Luuvreu u srpnju 2023., koja je koštala 412.000 eura, rekao je revizor.

Video: King Charles III toasts UK-France 

Revizor se također pozabavio povećanjem troškova predsjedničkih putovanja u inostranstvo, uključujući sve veću upotrebu Airbus A330 za međunarodne letove po cijeni od preko 23.000 eura po satu.

Kao rezultat veće potrošnje na državne prijeme i službena putovanja, troškovi predsjedništva porasli su za 6,5 posto prošle godine na 117,2 milijuna eura, ostavljajući proračunski manjak od 8,3 milijuna eura, obznanio je revizorski ured.

Kopirati
Drag cursor here to close