Vatren nastup

VIDEO | Netanyahu govorio pred Kongresom, dok su prosvjednici objesili njegovu lutku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u govoru na Kapitol branio je izraelski rat u Gazi i osudio američke prosvjednike u oštrom govoru pred Kongresom.
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2024. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se članovima američkog Kongresa dok je istovremeno pred zgraodm tisuće propalestinskih prosvjednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u govoru na Kapitol branio je izraelski rat u Gazi i osudio američke prosvjednike u oštrom govoru pred Kongresom u srijedu, što je izazvalo bojkote mnogih vodećih demokratskih zastupnika i privuklo tisuće prosvjednika pred Kapitol kako bi osudili rat u Gazi i humanitarnu krizu koju je izazvao.

Devet mjeseci nakon početka rata u Gazi, Netanyahu je obećao nastaviti rat do "potpune pobjede." Također je nastojao ojačati podršku SAD-a za borbu svoje zemlje protiv Hamasa i drugih naoružanih skupina koje podržava Iran, te je oštro osudio široko rasprostranjeno protivljenje ratu u Sjedinjenim Državama, javlja Index.

"Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Kada stojimo zajedno, događa se nešto vrlo jednostavno: mi pobjeđujemo, oni gube", rekao je Netanyahu, koji je nosio žutu značku u znak solidarnosti s izraelskim taocima koje drži Hamas.

Netanyahuov govor, prenosi AP, brzo je poprimio mračniji ton dok je branio svoju zemlju, ali i omalovažavao one koji prosvjeduju protiv rata, nazvavši demonstrante koji su se okupili dok je govorio izvan Kapitola "korisnim idiotima Irana".

Sigurnosne službe s galerije izvukle propalestinske prosvjednike

Bivši oslobođeni taoci Hamasa i obitelji taoca slušali su Netanyahuov govor u Zastupničkom domu. Zakonodavci obje stranke više puta su ustajali kako bi pljeskali izraelskom vođi, dok su sigurnosne službe izvodile prosvjednike iz galerije koji su pokazivali majice sa sloganima tražeći prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

Plačući, zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana, držala je znak u Zastupničkom domu na kojem piše "ratni zločinac."

Netanyahu je optužio brojne prosvjednike protiv rata u Sjedinjenim Državama da podržavaju militante koji su, kako je rekao, ubili bebe u Hamasovom napadu 7. listopada. "Ti prosvjednici koji ih podržavaju, trebali bi se sramiti," rekao je.

S porastom kritika protiv njega i u Izraelu, Netanyahu također nastoji prikazati sebe kao državnika kojeg poštuje najvažniji saveznik Izraela. Taj zadatak kompliciraju sve podijeljenija mišljenja Amerikanaca o Izraelu i ratu, koji je postao ključno pitanje u američkim predsjedničkim izborima.

Visoke čelične barijere okružuju Kapital, policija koristila suzavac

Visoke čelične barijere okružuju Kapitol, a policija je koristila suzavac dok su se tisuće prosvjednika okupile blizu Kapitola, nazivajući Netanyahua "ratnim zločincem" i tražeći prekid vatre.

Najmanje pet prosvjednika uhićeno je ispred zgrade Kongresa.

Prosvjednici su, navodno, objesili njegovu lutku ispred same zgrade Kongresa u kojoj je govorio.

Netanyahu je dobio topao prijem od predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona i drugih republikanskih zastupnika koji su organizirali njegov govor u Zastupničkom domu. "Danas i svaki dan, Amerika mora stajati rame uz rame s Izraelom", rekao je Johnson neposredno prije nego što je Netanyahu počeo govoriti. Velik broj zastupnika iz obiju stranaka ustao je i zapljeskao mu.

Noa Argamani, izraelska taokinja koja je oslobođena u spasilačkoj misiji u Gazi, bila je prisutna.

Ovim nastupom Netanyahu je postao prvi strani vođa koji je četiri puta održao govor pred zajedničkom sjednicom Kongresa, nadmašivši Winstona Churchilla.

Više od 50 demokrata bojkotiralo Netanyahuov govor

Više od 50 demokrata i politički neovisni Bernie Sanders bojkotirali su Netanyahuov govor. Najprimjetniji izostanak bio je iza njega: potpredsjednica Kamala Harris, koja je predsjednica Senata, rekla je da ju je dugo planirano putovanje spriječilo da prisustvuje.

Sljedeća demokratkinja u hijerarhiji, senatorica Patty Murray iz Washingtona, odbila je prisustvovati, pa je senator Ben Cardin, predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, služio kao "pro tempore" senator umjesto nje.

Zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana koja ima obitelj na Zapadnoj obali, sjedila je u Zastupničkom domu s kefijom, koju često nosi, prebačenom preko ramena. Tlaib je prošle godine ukorena zbog svoje oštre kritike izraelskog ponašanja u ratu.

Republikanci su rekli da je izostanak Harris, nove demokratske favoritkinje za predsjedništvo, znak nelojalnosti prema savezniku. Partner bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, JD Vance, također nije prisustvovao Netanyahuovom govoru, navodeći kao razlog obveze u predizbornoj kampanji.

Kopirati
Drag cursor here to close