Bivši katalonski premijer

VIDEO | Puigdemont se vratio u Barcelonu nakon 7-godišnjeg egzila

Puigdemont se ujutro pojavio pored simboličnog spomenika Arc de Triomf (Slavoluk povjede) okružen stotinama pristaša s katalonskim zastavama.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont vratio se u Španjolsku nakon sedam godina provedenih u egzilu, a zasad nije uhićen u Barceloni.

Puigdemont, koji je 2017. organizirao zabranjeni referendum o neovisnosti Katalonije, došao je u Barcelonu kako bi u tamošnjem parlamentu prisustvovao raspravi o izboru novog premijera.

Premda je u svibnju u Španjolskoj usvojen zakon o amnestiji za nekoliko stotina zagovornika neovisnosti, Vrhovni sud je presudio da to ne vrijedi za Puigdemonta zbog "pronevjere" javnog novca u sklopu pokušaja odcjepljenja. Na snazi je uhidbeni nalog raspisan s tog suda u Madridu.

Puigdemont se ujutro pojavio pored simboličnog spomenika Arc de Triomf (Slavoluk povjede) okružen stotinama pristaša s katalonskim zastavama.

"Došao sam danas kako bih vas podsjetio da smo još uvijek ovdje", rekao je okupljenima, javlja HRT.

"Katalonija ima pravo odlučiti o svojoj sudbini", istaknuo je. Puigdemont je zatim krenuo, okružen pristašama, prema parlamentu u Barceloni.

U 10 sati počinje rasprava o izboru za premijera španjolskog socijalista Salvadora Ille, unionista koji je dobio najviše glasova na izborima održanima u travnju. Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju poručila je da će zatražiti prekid parlamentarne rasprave bude li Puigdemont uhićen. Ostale stranke koje podržavaju neovisnost te autonomne pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika podržale su taj stav.

Oko parlamenta se očekuje okupljanje katalonskih separatista, a svoj prosvjed najavili su i španjolski unionisti predvođeni desnom strankom Vox. Puigdemont se u Španjolsku mogao vratiti bez kontrole na granici jer se Belgija gdje živi, ali i susjedna Francuska u kojoj je vodio kampanju za izbore u Kataloniji, nalaze u zoni šengena pa među tim zemljama nema graničnih kontrola.

Kopirati
Drag cursor here to close