3000 uhićenih

Vojni udar propao: Stotine mrtvih, tisuće ranjenih, Vlada želi vratiti smrtnu kaznu

Vijesti / Svijet | 16. 07. 2016. u 12:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno je 265 ljudi ubijeno u pokušaju vojnog udara u noći na subotu u Turskoj, a vlasti su dosad uhitile više od 2800 urotnika, objavio je premijer Binali Yildirim. Udar je definitivno propao, rekao je šef nacionalne obavještajne službe Hakan Fidan.

"Sustavne operacije su gotovo završene", rekao je Fidan. Ima još izoliranih slučajeva otpora, ali "95 posto" urotnika osujećeno je. Ali u noći je bilo burno.

Radilo se o opsežnom pokušaju udara jedne frakcije u vojsci koja je tenkovima zatvorila mostove preko Bospora, zauzela Ataturkovu zračnu luku u Istanbulu, prekinula emitiranje državnih medija i objavila da preuzima vlast, piše Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se sa sigurne lokacije u Marmarisu, ljetovalištu na jugozapadu zemlje, i pozvao sve lojalne snage da im se suprotstave.

Zatražio je i pomoć naroda i pozvao ga da izađe na ulice.

Puč je skršen zračnim udarima lojalnog zrakoplovstva i sukobima policije, lojalnog dijele vojske i civila s pučistima diljem zemlje. Vlada je objavila da je među ubijenima 104 urotnika ili njihovih simpatizera.

Ostali mrtvi, njih 161, su pripadnici lojalne policije, vojske i civili. Ranjeno je 1140 ljudi.

Vlada će razmotriti ponovno uvođenje smrtne kazne za one koji pokušaju izvesti vojni udar, kazao je Mehmet Muezzinoglu, zamjenik predsjednika vladajuće AKP stranke.

Nakon njegove izjave hashtag #Idamistiyorum ("Želim smrtnu kaznu") među najpopularnijima je na Twitteru u Turskoj.  Podijeljen je više od 23.000 puta.

Prema posljednjim informacijama, privedeno je 3000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close