Ništa od bezuvjetne podrške

Von der Leyen bez podrške u Njemačkoj za novi mandat

Kancelar Olaf Scholz (SPD, S&D) već je u petak upozorio da sljedeći predsjednik Komisije ne smije raditi sa strankama krajnje desnice, nagovještavajući da bi takav aranžman bio crvena linija.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2024. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka koalicijska vlada ne podržava bezuvjetno kandidaturu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen za drugi mandat, a visoki predstavnici vladajućih stranaka kažu da će ona morati učiniti ustupke u zamjenu za njemačku podršku, piše Euractiv.

Predviđa se da će grupa Von der Leyen, Europska narodna partija (EPP), osigurati najviše glasova na europskim izborima u lipnju, što bi zahtijevalo od lidera EU da je nominiraju za predsjednicu Komisije ako slijede sustav "Spitzenkandidaten".

Vodeći kandidati

Na pitanje Euractiva o stavu Njemačke o sustavu vodećih kandidata, glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit rekao je da se primjenjuje koalicijski sporazum tri vladajuće stranke.

''Prema mojim saznanjima, u koalicijskom sporazumu nije predviđeno da se nominira vodeći kandidat najjače zastupničke grupe'', rekao je on u ponedeljak.

Dok koalicijski sporazum socijaldemokratskog SPD-a, liberalnog FDP-a i Zelenih predviđa da stranke pozivaju na ''standardizovani europski izborni zakon sa djelimično transnacionalnim listama i obavezujućim sustavom Spitzenkandidaten'', u principu, Hebestreitovi komentari sugeriraju da vlada ne smatra kao obavezan sustav za trenutne izbore.

To dalje nagovještava da bi Njemačka mogla izvršiti pritisak na Von der Leyen da izvuče ustupke u zamjenu za osiguranje glasa najveće članice EU u Vijeću od 27 zemalja EU, koje treba da odobre nova čelna mjesta u EU.

Suradnja

Kancelar Olaf Scholz (SPD, S&D) već je u petak upozorio da sljedeći predsjednik Komisije ne smije raditi sa strankama krajnje desnice, nagovještavajući da bi takav aranžman bio crvena linija.

''Učiniti sustav Spitzenkandidaten obaveznim za lidere EU uglavnom je "dugoročna" obaveza'', objasnio je zamjenik glavnog zastupnika za pitanja EU Scholzove stranke SPD Johannes Schraps.

''Nominacija sljedećeg predsjednika Komisije ovog puta prvenstveno mora biti transparentna'', rekao je za Euractiv, dodajući da je podrška SPD-a uvjetovana odricanjem Komisije od "većine koja također zahtijeva podršku desnih ekstremista", ponavljajući Scholzove komentare.

Scholzov mlađi partner, Zeleni, podržavaju ovaj stav.

''Izričito pozdravljam to što kancelar očekuje da će sljedeće vodstvo Komisije isključiti suradnju s desničarskim ekstremistima'', rekao je za Euractiv zastupnik Zelenih Anton Hofreiter, predsjednik odbora Bundestaga za europska pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close