Mašine

Vučić ne da MiGove nikom

Vučić kaže da su MiGovi dobre "mašine" i dodao da Srbija u jednom momentu nije imala ni jednu "dvadesetdevetku" koja je mogla poletjeti.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2024. u 12:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom medijskih objava da će Srbija svoje ratne avione MiG-29 ustupiti Ukrajini, da on nikada u životu to ne bi uradio i da migove "nikome na svijetu, ni za šta na svijetu, ne bi dao".

"Mi danas imamo 14 'dvadesetdevetki' koje su rekonstruirane, obnovljene i sve u resursu. Mi to da damo nekome? Taj koji to govori nije samo lažov, taj nije normalan. Zamislite mene (da dam), koji sam se trudio da svaku od tih mašina, da svaki od tih komada nabavimo, uz najveće muke", rekao je Vučić.

Istaknuo je da su MiGovi dobre "mašine" i dodao da Srbija u jednom momentu nije imala ni jednu "dvadesetdevetku" koja je mogla poletjeti.

"Imali smo, sjećate se, onaj miting u Batajnici 2013. godine. Ni jedna 'dvadesetdevetka' nije polijetala, polijetale su 'dvadesetjedinice'", podsjetio je Vučić.

Priča o donaciji MiGova Ukrajni pokrenula je bivša zamjenica predsjednika ruske Dume, Elena Vladimirovna Panina.

Na Telegramu je objavila kako ''sporazum Francuske i Srbije o nabavi 12 novih višenamjenskih borbenih aviona Rafale za 2,7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srbijanskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će isti biti poslani u Ukrajinu''.

''Lovci će biti predani Francuzima u prosincu. Očito je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obaviještena o ovoj točki dogovora'', napisala je Panina.

Na to je reagirao i dopredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao kako je to ''podla laž'' te da je puštena da bi pokvarila njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Neprijatelji bratstva Rusije i Srbije ne postoje samo na Zapadu. Ima ih čak i u Rusiji. Na laži koje nas trebaju posvađati s Rusijom, a dolaze iz EU i NATO smo navikli, ali kada dođu iz Rusije iznenadimo se njihovom podlošću i glupošću", istaknuo je Vulin.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi.

Kopirati
Drag cursor here to close