UN i EU

Vučić 'proglasio' najteži tjedan

Vučić je govorio o glasovanju o rezoluciji o Srebrenici i o članstvu Kosova u Vijeću Europe…
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2024. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako očekuje da će glasanje u Općoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici biti zakazano u tjednu između 13. i 17. svibnja.

Vučić je, tijekom obilaska lokacije pripremnih radova za izgradnju kompleksa "Ekspo 2027" s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, u neformalnom razgovoru naveo da očekuje da će glasanje u Vijeću Europe o članstvu Kosova u ovom tijelu biti najvjerojatnije 17. svibnja.

"Od ponedjeljka do petka, od 13. do 17. svibnja, bit će najteži tjedan", rekao je Vučić te naveo kako očekuje da će ovi kosponzori, Nijemci kao glavni i Amerikanci kao prvi pomagači, 9. svibnja objaviti da su je završili.

"Tako da je 13. svibnja realan datum, jer teško da će do 10. svibnja završiti", rekao je Vučić.

Podsjetimo,  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu na poštivanje Daytonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u BiH pri čemu su SAD i druge zapadne države dale jasnu potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu dok je ruski veleposlanik zastupao politiku Republike Srpske.

Izvanredna rasprava je sazvana na zahtjev Rusije kako bi se srpskoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović omogućilo da pred tim tijelom iznese stajališta političara iz RS koji pokušavaju na svaki način spriječiti usvajanje rezolucije na općoj skupštini UN o genocidu u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close