Sjever Malija

Wagner pretrpio najveći poraz u Africi: Pobunjenici se nakon svega fotografirali s ukrajinskom zastavom

Pripadnici Wagnera su se prošlog vikenda vozili u konvoju duž granice Malija i Alžira kada su ih iz zasjede napali pripadnici Al-Kaide, udruženi s lokalnim pobunjenenicima.
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2024. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedesetak pripadnika ruske plaćeničke paravojne grupe Wagner ubijeno je u napadu naoružanih grupa i pobunjenika na sjeveru Malija u Africi, pri čemu su bar dvojica zarobljena i to je, prema ocjeni jednog analitičara, najveći poraz na bojnom polju koji je ova formacija doživjela godinama unazad na tom području.

Pripadnici Wagnera su se prošlog vikenda vozili u konvoju duž granice Malija i Alžira kada su ih iz zasjede napali pripadnici Al-Kaide, udruženi s lokalnim pobunjenenicima, rekao je specijalista za podsaharski region Sahela Wassim Nasr koji radi za sigurnosnu savjetodavnu organizaciju Soufan Center.

Nasr je prebrojao pedesetak žrtava s jednog snimka koji prikazuje posljedice napada.

Wagnerovi plaćenici su se zajedno s vojskom Malija borili s pobunjenicima iz plemena Touareg.

Upali na teritoriju Al-Kaide

Potom je plaćenički konvoj bio prinuđen na povlačenje i tada je zašao na teritoriju pod kontrolom Al-Kaide, gdje je upao u zasjedu, rekao je Nasr, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Wagner je potvrdio putem Telegrama da je dio njegovih boraca ubijen zajedno s vojnicima Malija u borbi sa stotinama naoružanih boraca, prenosi Aljazeera.

Plaćenička grupa nije navela koliko je ljudi izgubila u borbi.

Vojska Malija je priopćila da je izgubila dva vojnika i ubila 20 pobunjenika.

Al-Kaida je tijekom vikenda priopćila da je ubila 50 pripadnika Wagnera "u osveti za masakre koje su oni počinili" u središnjem i sjevernom Maliju tijekom višegodišnjih borbi s naoružanim grupama.

Tuareški pobunjenici su priopćili da im se predao neodređeni broj plaćenika i vojnika Malija.

AP nije u mogućnosti provjeriti videosnimu na koju se poziva Nasr.

"Ovo je stvarno važno. Nikada se ranije nije dogodilo na afričkom tlu i to će promijeniti dinamiku", rekao je Nasr i dodao: "Oni (Wagner) više neće slati razularene ekspedicije poput ove ka granici s Alžirom. Hvalisali su se kako im dobro ide i koliko su jaki, ali oni nemaju ljudstva da rade ovo dugo ili da drže teritoriju kako bi osigurali raspoređivanje snaga".

Podrška pučistima u Africi

Rusija je dobila politički kapital na pogoršanju odnosa Zapada s tri zemlje podsaharske oblasti Sahel u kojima su izbili vojni udari, pa je tamo poslala borce i pojačala utjecaj.

Wagner je aktivan u Sahelu, a plaćenici profitiraju na zaplijenjenim mineralnim bogatstvima u zamjenu za sigurnosne usluge koje pružaju vladama.

Wagner je prisutan u Maliju od kraja 2021. godine kada je tamo izbio puč i zamijenili su francuske vojnike i međunarodne mirovne snage u borbi s grupama koje napadaju stanovništvo u središnjim i sjevernim dijelovima zemlje više od deset godina.

Procjenjuje se da Wagner u Maliju ima oko tisuću boraca.

Ta formacija se optužuje da pomaže u napadima dronovima koji ubijaju civile.

Uslikali se s ukrajinskom zastavom

Kyiv Post je od izvora bliskih ukrajinskom obrambenom i sigurnosnom sektoru dobio fotografiju koja prikazuje tuareške pobunjenike kako poziraju s ukrajinskom zastavom nedugo nakon što su nanijeli veliki poraz ruskim Wagnerovim plaćenicima u Maliju.

Andrij Jusov, glasnogovornik Ukrajinske obrambene obavještajne službe (GUR), izjavio je kako su "pobunjenici dobili potrebne informacije koje su omogućile uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca". "Nećemo govoriti o detaljima u ovom trenutku, ali bit će toga još", najavio je.

Tuareški pobunjenici iz Stalnog strateškog okvira za mir, sigurnost i razvoj (CSP-PSD) ranije su podijelili fotografije i videozapise ubijenih i zarobljenih vagnerovaca te uništenih vojnih vozila. Sukob s Wagnerom vodio se prošlog četvrtka i petka u Tinzaouateneu, gradu blizu malijske granice s Alžirom.

Ukrajinci sve češće djeluju u Africi

Više ruskih vojnih blogera izvijestilo je da je najmanje 20 vagnerovaca ubijeno u zasjedi blizu alžirske granice. "Pripadnici Wagnera, koji su se kretali u konvoju s vladinim trupama, ubijeni su u Maliju... Neki su zarobljeni", napisao je istaknuti ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime War Gonzo.

Tijekom proteklih mjeseci pojavio se niz snimki koje sugeriraju da su Ukrajinci proširili svoje operacije protiv Rusa i na druge kontinente. Tako je u lipnju objavljena snimka koja prikazuje ukrajinske specijalne snage kako sa sirijskim pobunjenicima rade na desetkovanju ruskih plaćenika u Siriji.

U veljači se pojavila snimka koja prikazuje ukrajinske specijalce kako ispituju zarobljene Wagnerove plaćenike u Republici Sudan. Zarobljenici na snimci priznaju kako je njihov zadatak bio otići u Sudan i svrgnuti tamošnju vladu.

Ruski medij Russia Today priopćio je kako su ukrajinski obavještajci "obučavali lokalne tuareške separatističke militante". "Potajno su doveli najmanje dvije skupine pobunjenika u Ukrajinu kako bi ih naučili koristiti dronove", objavila je Russia Today.

Kopirati
Drag cursor here to close