Italija

Zaplijenjen Banksyjev brod koji je spašavao migrante  

Na nalogu na društvenim mrežama koji je registriran na ime broda MV Louise Michel objavljeno je da su brod zadržale talijanske vlasti u luci Lampedusa…
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2024. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spasilački brod koji je nabavljen sredstvima kontroverznog umjetnika Banksyja zaplijenile su talijanske vlasti nakon uspješne spasilačke misije u kojoj je 37 migranata spašeno iz Sredozemnog mora, obznanili su danas britanski umjetnik i posada spasilačkog broda na društvenim mrežama.

To se desilo samo nekoliko dana nakon što je Banksy osmislio performans u kojem je maketa čamca sa lutkama izbjeglica puštena u publiku tijekom nastupa britanskog rok benda Idles na festivalu u Glastonburyju, prenosi londonski Guardian.

Na to je reagirao britanski ministar unutarnjih poslova, James Cleverly, ocijenivši njegov performans kao "odvratan".

  / Performans na Glastonburyju | Foto: Safi Bugel/The Guardian

U priopćenju objavljenom na Instagramu Banksy je rekao da je spasilački brod koji je on financirao, MV Louise Michel, u ponedjeljak uvečer "spasio iz Sredozemnog mora, između ostalih brodolomnika i 17 djece bez pratnje".

"Kao kaznu za ovu spasilačku misiju, talijanske vlasti su zadržale brod, što mi se čini kao odvratan i neprihvatljiv čin", poručio je britanski umjetnik.

Na nalogu na društvenim mrežama koji je registriran na ime broda MV Louise Michel objavljeno je da su brod zadržale talijanske vlasti u luci Lampedusa, 20 dana nakon spašavanja 37 migranata.

"Našoj posadi je naređeno da iskrca sve preživjele u luci Pozzallo na Siciliji. Budući da su vremenski uvjeti na ruti bili loši za sigurnu plovidbu, naša posada je odlučila potražiti zaklon blizu Lampeduse gdje smo tijekom noći dobili dozvolu da iskrcamo sve preživjele", objavljeno je na nalogu broda MV Louise Michel.

Posada broda MV Louise Michel je opisala zadržavanje broda kao "političku igru" i pozivala na oslobađanje broda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close