KFOR

KFOR se povlači: Nitko ne može uvjeriti Srbe da uklone barikade

Vijesti / Terorizam | 29. 07. 2011. u 19:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je u više od tri sata dugom razgovoru sa zapovjednikom Kfora Erhardom Buhlerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara, gde su stigle u 13:40 s ciljem da uklone srpske barikade, donosi Blic.

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor oko prijelaza na sjeveru još nije postignut, ali da je angažiran 'cijeli državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije', te da je stvar 'blizu dogovora'.

Buhler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da nitko ne može uvjeriti Srbe da uklone barikade. Dodao je da Srbija stoji iza odluka svojih građana, osim ako posegnu za nasiljem, piše Blic.

Podsjetimo, pripadnici Kfora su zatvorili granične prijelaze Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije nakon što su prije toga lokalni Srbi na sjeveru Kosova barikadama na putevima prema tim prijelazima spriječili prolazak postrojbi Kfora, javljaju mediji u Beogradu, dok je za televiziju B92 srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu te da ne postoji bolje rješenje.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler tražio je uklanjanje barikada te kao rok postavio 16:00 sati, no Srbi su odbili taj zahtjev, izvještava RTS.

Kopirati
Drag cursor here to close