Napušta ga snaga

Papa Benedikt XVI: Molite za mene, Crkvu i novog papu

Vijesti / Terorizam | 13. 02. 2013. u 20:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Benedikt XVI, koji je objavio da se 28. veljače odriče papinske službe, zatražio je od katolika cijelog svijeta da "mole za njega, za Crkvu i za budućeg papu" u svom prvom pojavljivanju u javnosti otkada je najavio povlačenje.

"Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve", rekao je u srijedu, na što mu je oduševljeno zapljeskalo oko 3.500 vjernika u dvorani Pavla VI u Vatikanu, prenose agencije.

"Hvala vam na podršci", kazao je papa nakon toga.

"Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili zadnjih dana, koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve", rekao je 85-godišnji Benedikt XVI te ponovio da odlazi jer ga napušta snaga.

Iz Vatikana je u utorak priopćeno da je Benedikt XVI imao tajnu operaciju srca prije tri mjeseca, kako bi se zamijenile baterije u njegovom pacemakeru, ali to nije utjecalo na njegovu odluku da podnese ostavku.

"To je bila rutinska operacija. Već je imao pacemaker. To nije imalo veze s odlukom Svetog Oca", rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Dok je bilo poznato da je papa imao srčanih problema, činjenica da je tako skoro imao operaciju samo je objelodanjena u dnevnom listu Il Sole 24 Ore, dan nakon što je najavljena njegova ostavka.

Izvještaj je potaknuo spekulacije da papa podnosi ostavku zbog bolesti, iako je i sam rekao da odlazi zbog starosti, koja ga sprečava da obavlja svoje dužnosti.

Ljudi bliski papi kazali su za dnevni list da je papa nakon operacije preispitivao svoju sposobnost da obavlja dužnosti.

Benedikt XVI je u posljednjih nekoliko godina imao niz zdravstvenih problema, iako je Vatikan istaknuo da se radi samo o starosti.

Godine 2009. papa (85) je slomio zglob kada je pao u kadi tijekom odmora na Alpama.

Kao kardinal Joseph Ratzinger, imao je srčani udar. Kasnije je prilikom pada ozlijedio glavu.

Također, ima artritis u kuku, koljenima i zglobovima, zbog čega se slabije kreće.

Glasnogovornik Vatikana ponovio je raniju izjavu papinog brata da Benedikt XVI neće utjecati na izbor svog nasljednika.

"Papa sigurno neće reći apsolutno ništa o izbornom procesu", rekao je Lombardi novinarima. "Neće se miješati ni na koji način."

Lombardi je dodao da će nakon papinog odlaska 28. veljače "svi predmeti striktno povezani s papom biti ukinuti".

Među njima je i papin prsten, koji se koristi kao pečat, a koji se, prema tradiciji, uništava nakon papine smrti.

Vatikan je već odabrao papin budući dom - četverokatnicu povezanu sa samostanom na rubu vatikanskih vrtova, gdje su ranije živjele redovnice.

Kopirati
Drag cursor here to close