Jedna Indijanka

Papa proglasio sedam novih svetaca

Vijesti / Terorizam | 21. 10. 2012. u 18:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Benedikt XVI. proglasio je sedmero novih svetaca Katoličke crkve, od kojih je dvoje s područja SAD-a, među njima i jedna Indijanka.
Riječ je o Kateri Tekakwithe, prvoj svetici crvene rase koja je živjela u 17. stoljeću. Nakon što je pobjegla iz plemena zbog dogovorenog braka, sklonila se u jedno kanadsko pleme u kojem je zatim cijeli život posvetila Isusu. Umrla je sa samo 24 godine, a pripisuje joj se niz čudesnih ozdravljenja. Proces njezine kanonizacije počeo je papa Ivan Pavao II. 1980.

Još jedna nova svetica je sestra Marianna Cope, redovnica Trećega franjevačkog reda iz američke Syracuse, koja je sve do smrti 1918. služila gubavcima. Kateri je inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi, a Cope je svijetao primjer katolicima, rekao je Benedikt XVI.

Jedan od novih svetaca je i filipinski tinejdžer iz 17. stoljeća Pedro Calungsod koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Guamu i kojega su ubili lokalni stanovnici koji su se protivili pokrštavanju.

Na Trgu svetoga Petra u Rimu okupili su se hodočasnici iz cijelog svijeta, a američki Indijanci okićeni perlama i perjem pjevali su jutros uoči mise pjesme posvećene Kateri.

Otkad je 2005. postao poglavar Rimokatoličke crkve, Benedikt XVI. je, uz sedam posljednjih, ukupno proglasio svetima 44 osobe. U dugogodišnjoj proceduri Katolička crkva svecima proglašava osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

Kopirati
Drag cursor here to close