Papa u Hrvatskoj

Papin prvi dan u Hrvatskoj - pregled

Vijesti / Terorizam | 05. 06. 2011. u 07:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Benedikt XVI. doputovao je jučer u dvodnevni državnički i pastoralni posjet Hrvatskoj. Prvi je to njegov dolazak u Hrvatsku od kada je stupio na papinsku dužnost. Nakon pape Ivana Pavla II., koji je počeo svoj pontifikat najvažnijom poruku čovječanstvu - Ne bojte se!, došao nam je papa Benedikt XVI., koji to kaže na drugi način - Zajedno u Kristu.

Nekako najsnažniji dojam prvog dana Papinog posjeta ostavio je njegov susret s mladima na glavnome zagrebačkom trgu. Bio je to veličanstven prizor, više od 30 tisuća mladih vikalo je: "Papa, mi te volimo".

"Svi želimo bolju budućnost, bolji svijet. Danas, zajedno s Vašom Svetosti, molimo Nebesku Majku riječima tradicionalnog zaziva, nama tako dragog: 'Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj! Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski rod!'", rekao je predsjednik HBK-a mons. Marinu Srakiću koji je uveo u večerašnji susret.

A Benedikt Šesnaesti na molitvenom je bdijenju poručio mladima: "Ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha".

"Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine! U doba vaše mladosti, podupire vas svjedočanstvo brojnih Gospodinovih učenika, koji su živjeli u svom vremenu noseći u srcu novost Evanđelja", dodao je.

"Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga. Amen. Hvaljen Isus i Marija!", rekao je u homiliji za molitvena bdijenja papa Benedikt XVI. na Trgu bana Jelačića burno pozdravljen od okupljene katoličke mladeži.

Uputio je papa Benedikt XVI. i poruku hrvatskome društvu iz predivno uređenog Hrvatskoga narodnog kazališta. Okupilo se odabranih 700-tinjak predstavnika političkoga, kulturnog, znanstvenog, vjerskog, gospodarskog i sportskog života. Papa je društvenoj eliti nametnuo pitanje savjesti.

Dubok dojam ostavio je papa i na predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića, koji je Svetog Oca pozdravio u zračnoj luci, a razgovarali su i na Pantovčaku. Sveti Otac i hrvatski predsjednik razmijenili su i darove - Papa će Josipoviću pokloniti presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke, a predsjednik Josipović će Papu darivati replikom svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine.

S premijerkom Jadrankom Kosor papa se sastao u apostolskoj nuncijaturi. Tijekom susreta Sveti Otac hrvatskoj je premijerki poklonio triptih medalja svog Pontifikata izrađenih u zlatu, srebru i bronci.

Premijerka Kosor darivala je Papu replikom evangelistara iz 11. stoljeća i raspelom pod nazivom "Početak/Principium" koje je rad akademskog kipara Damira Mataušića. Raspelo je izrađeno u dimenziji: 268mm x 230 x 15mm, u materijalu od lijevanog poliranog srebra te pozlaćenim aplikatom, opremljen kožnom kutijom s pločicom i ugraviranim tekstom.

Prvoga dana boravka Pape u Zagrebu policija je privela 28 osoba, od toga 24 stranca za koje je trebalo provjeriti zbog čega su došli u Hrvatsku. Svi su nakon provjere pušteni. Doznaje se i da je priveden 20-godišnji mladić koji je nazvao policiju i prijetio Papi, no njegove prijetnje pokazale su se lažnima. Inače, osiguranje i čuvanje Pape bilo je besprijekorno.

Kopirati
Drag cursor here to close