Obavještajci

Porasla opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj

Spaljivanja Kurana u Skandinaviji i izraelska vojna operacija u pojasu Gaze isto su doprinijeli "pokretanju spirale radikalizacije"…
Vijesti / Terorizam | 11. 06. 2024. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opasnost od islamističkih terorističkih napada u Njemačkoj je znatno veća nego prethodnih godina, dijelom i zbog rata u Gazi, prema informacijama službe za zaštitu ustava, izvijestila je agencija dpa.

"Rizik od napada džihadista veći je nego što je bio dugo", rekao je za dpa predsjednik službe Thomas Haldenwang.

Šef unutarnje obavještajne službe naveo je različite faktore zbog kojih je veći rizik od terorističkih napada, uključujući i one radikaliziranih pojedinaca. Jedan je što talibani u Afganistanu generalno podržavaju džihadističke ideje.

Spaljivanja Kurana u Skandinaviji i izraelska vojna operacija u pojasu Gaze isto su doprinijeli "pokretanju spirale radikalizacije", piše dpa.

"Situacija na Bliskom istoku nakon terorističkog napada Hamasa definitivno je još jedan razlog za jačanje prijetnje islamističkog terorizma", dodao je Haldenwang.

Naveo je kako je Njemačka više u fokusu džihadista od drugih europskih zemlja, "jer se, uz SAD, smatra jednim od najvažnijih pristalica Izraela".

Rekao je i da je teško odrediti šta je najveća prijetnja sigurnosti.

"Trenutno imamo tri problematične oblasti - prijetnju islamističkog terorizma, podgrijanu klimu u društvu, prvenstveno zbog desnog ekstremizma koji podrazumijeva islamofobiju i ksenofobiju, kao i utjecaj i špijunske aktivnosti stranih država", naveo je Haldenwang.

Uz to, raste i prijetnja nasilnog, ljevičarskog ekstremizma.

Kopirati
Drag cursor here to close