Utrke

Logistika utrka Formule 1 od sljedeće sezone u Europi će biti niskougljična

U svojem nastojanju da postane sport s neto nultim emisijama do 2030. godine, Formula 1 djelomično će već od 2025. godine prijeći na ekološke izvore energije tijekom utrka na području Europe.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 05. 09. 2024. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formula 1 objavila je novu inicijativu, koja će im pomoći u postizanju cilja neto nultog ugljičnog otiska do 2030. godine, što je dugoročni cilj ovog sporta.

Potvrđeno je tako višegodišnje partnerstvo s energetskom kompanijom Aggreko, pružateljem usluga privremenih rješenja za dobavu energije. Ta će kompanija biti zadužena za napajanje svih europskih utrka tijekom narednih sezona, počevši već sa sezonom 2025, javlja Bug.

>90% smanjenja emisija

Aggreko i Formula 1 surađuju od 2023. i testiraju njihova rješenja opskrbe električnom energijom iz ekoloških izvora. Prvi pilot test obavljen je lani na Velikoj nagradi Austrije, kada su logistički sustavi utrke, boksovi momčadi, popratni sadržaji i medijske operacije bili pogonjeni obnovljivim izvorima.

Tada je zabilježeno da prelazak na Aggrekova privremena rješenja donosi smanjenje ugljičnih emisija od preko 90%.

Sustavi su ponovno testirani ove godine na Velikoj nagradi Austrije te u Mađarskoj i protekloga vikenda u talijanskoj Monzi, pa je odlučeno da će biti korišteni na svim europskim utrkama već od sljedeće sezone.

Sustavi koje Aggreko omogućava dovode na trkalište energiju dobivenu iz više obnovljivih i ekoloških izvora – od hidrotretiranog biljnog ulja, biogoriva, pa do solarnih panela, uz baterijske sustave za pohranu energije na lokaciji.

Proširenje suradnje timovima Formule 1 olakšat će logističku pripremu za trkaći vikend, budući da oni više neće morati nositi svoje generatore. Umjesto toga, na raspolaganju će imati sasvim dovoljno električne energije za napajanje svojih privremenih nastambi, garaža i ostalih sustava.

Napajaju i bolide Formule E

Aggreko će energijom opskrbljivati i vodstvo utrke, tehnički centar i međunarodnu televizijsku produkciju, pa će i u tim dijelovima kompleksnog sustava biti smanjena potreba za dodatnim generatorima.

"U praksi to znači da možemo postići značajna smanjenja ugljikovih emisija – i veselimo se nastaviti pokazivati da možemo donijeti više održivih događaja", kaže voditeljica ESG programa Formule 1, Ellen Jones.

U travnju ove godine Aggreko je potpisao i ugovor o privremenim energetskim rješenjima za utrke električnih bolida Formule E. Tamo ne samo da napaja logistiku i sve potrebne popratne sadržaje oko staze, već imaju i baterije snage 300kVA, kojima pune baterije samih bolida – njih do četiri mogu istodobno biti spojena na jedan takav sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close