Sa samo jednim ulaskom u boks

Leclerc ponovo slavio u Monzi

Do sada je u karijeri Leclerc pobjeđivao na utrkama u Belgiji, Bahreinu, Australiji, Austriji, Monacu i dva puta u Italiji. Ovaj put sa samo jednim ulaskom u boks.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 01. 09. 2024. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ferrari je slavio u Monzi. To je ono najvažnije u Formuli 1, bez obzira na sve. Jer ipak, to se ne događa svaki dan. Posljednji put se dogodilo na utrci 2019. godine. Tada je bio najbrži Charles Leclerc. Prvi vozač Ferrarija nakon Fernanda Alonsa 2010. godine. Sedmi put ukupno u karijeri. Do sada je u karijeri Leclerc pobjeđivao na utrkama u Belgiji, Bahreinu, Australiji, Austriji, Monacu i dva puta u Italiji. Ovaj put sa samo jednim ulaskom u boks.

Start utrke prošao je uredno osim za Georgea Russella koji je morao proći kroz izletnu zonu u prvom zavoju. To je iskoristio Ferrarijev dvojac i prošao naprijed. Uslijedio je međusobni dvoboj vozača McLarena u drugoj šikani. Oscar Piastri prolazi naprijed, a usporenog Landa Norrisa prošao je Leclerc na kočenju.

U boks na promjenu krila morao je Nico Hülkenberg nakon kontakta s Yukijem Tsunodom koji je nekoliko krugova kasnije (sedmi) morao odustati iz utrke. Bio je to veoma “ambiciozan” potez Nice na kočenju prvu šikanu. Max Verstappen ulazi u boks u 22. krugu. Bilo je to netipično za ekipu i izmjena guma je odrađena prilično sporo. Dva kruga kasnije ulazi i Perez u boks, te se vraća odmah iza Maxa na 8. Na polovini utrke se činilo kako McLaren drži sve pod kontrolom. Piastri je bio relativno usamljen na vrhu poretka, dok je Lando Norris imao kao drugi imao dvije sekunde zaostatka. Leclerc je bio treći s nešto više od sekunde i pol iza Landa.

U 31. krugu Leclerc se bitno približio Norrisu na drugom mjestu. Uz to, Norris je prošao kroz izletnu zonu u drugoj šikani nakon greške na kočenju. Odmah poslije toga, Lando je otišao u boks. Imali su vozači McLarena problema s ulaskom u boks, na deset krugova prije kraja. U 45.krugu

Oscar Piastri prolazi Sainza, u tom trenutku Leclerc mu je bježao 11 velikih 11 sekundi. Leclerc je iskontrolirao završnicu utrke, Piastri nije mogao bolje od drugog mjesta, Norris je bio treći. Carlos Sainz je četvrti. Hamilton je bio peti u mirnoj utrci za Mercedes, bez prilike da zaprijeti Sainzu niti je bio pod pritiskom Verstappena koji je završio šesti.

Zahvaljujući Norrisovom najbržem krugu u posljednjem krugu utrke, Verstappenova prednost u poretku vozača sada iznosi 62 boda dok je McLaren samo osam bodova iza Red Bulla.

Russell je prekasno kočio u prvom zavoju prvoga kruga i morao ići sporednim putem da ne pogodi vozače ispred sebe, zaradio oštećenje na prednjem krilu i ušao prvi od vodećih u boks.

Nakon brojnih borbi na stazi, posebno s Perezom, Russell je završio sedmi dok je Red Bullov vozač bio osmi. Iza dominantnih vozača najjače četiri momčadi završio je Albon u Williamsu koji je osvojio dva boda, a posljednji bod osvojio je Magnussen u Haasu.

Kopirati
Drag cursor here to close