Važna obavijest

BIHAMK - Besplatne usluge za građane čija su vozila oštećena u poplavama

BIHAMK je obavijestio sve građane kojima su vozila oštećena u poplavama da će dobiti besplatne usluge prijevoza vozila. Objasnili su detaljno i kako ih pozvati.
AutoMoto / Flash | 06. 10. 2024. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto klub obavještavaju da će svi građani kojima su vozila oštećena u poplavama dobit besplatan prijevoz vozila do najbližeg servisa ili, u slučaju manjeg oštećenja, uslugu mehaničarske pomoći na cesti.

Koga pozvati?

''Dovoljan je poziv na naš broj telefona za pomoć na cesti – 1282 i naše ekipe će, u skladu sa mogućnostima i razvojem situacije, pomoć pružiti najbrže moguće. BIHAMK još jednom podsjeća sve motorizovane građane da je broj pozivnog centra 1282 dostupan 24 sata, te da je za sve informacije o stanju na cestama operativan broj Informativnog centra 1325'' - navodi se u priopćenju.

Obustave prometa, kao i izmjene u prometovanju, postale su uobičajene na području pogođenim poplavama, klizištima i odronima. Vozačima se savjetuje da prate informacije i izbjegavaju rizična područja. U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih osoba.

Na cestama koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen promet.

Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu prometovati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Alternativni pravci do Sarajeva

Otežano, jednom trakom naizmjenično prometuje se na magistralnoj cesti Jablanica-Prozor.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na cesti Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali mogu prometovati putnička, kombi i terenska vozila (OTEŽANO).

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen je saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).

Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina (Fojnica), Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Reljevo, na dionici autoceste Sarajevo sjever-Butila, vozila saobraćaju jednom saobraćajnom trakom u pravcu kretanja. Na dionici Podlugovi-Visoko zbog radova na postavljanju bukobrana na mjestu izvođenja radova u funkciji je preticajna traka, a brzina ograničena na 60 km/h.

Na magistralnim putevima Matuzići-Doboj i Vitez-Kaonik zbog aktuelnih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da se radi o izrazito frekventnim dionicama, na mjestima izvođenja radova tokom dana formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Sanacijski radovi aktuelni su i na magistralnim cestama: Livno-Kamensko (Podgradina), Doboj-Gračanica (Brijesnica Velika), Kladanj-Živinice, Prozor/Rama-Jablanica, Foča-Ustikolina, Tarčin-Konjic i Međeđa-Višegrad.

Na magistralnoj cesti Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Duge su kolone vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Kostajnica, Dubica, Gradina, Gradiška, Brod i Orašje. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close